Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 okt 2015 / 15:00 uur

NS rust personeel uit met bodycams tegen agressie

NS gaat bodycams inzetten in de strijd tegen agressie gericht op spoorpersoneel. Nog deze maand worden beveiligers van stations en Veiligheid & Service-medewerkers (V&S) van NS hiermee uitgerust. Deze twee groepen krijgen het meest met agressie te maken.

Het gaat in eerste instantie om een proef van een half jaar. Mocht blijken dat het middel de-escalerend werkt, dan bekijkt de vervoerder of het middel breder ingezet kan worden onder het personeel.

Veilig

Na een aantal heftige gevallen van agressie tegen spoorpersoneel het afgelopen jaar zijn extra maatregelen genomen door de overheid en NS. De bodycam is een aanvulling hierop. „Uit de proef moet blijken of bodycams een de-escalerend effect hebben in lastige situaties en of de camera’s een extra gevoel van veiligheid geven aan onze collega’s”, zegt Frank Reitsma, directeur Concernveiligheid bij NS.

Ervaring

Volgens Reitsma zijn de ervaringen met bodycams in andere landen en bij de politie positief. „Bijkomend voordeel is dat we de beelden, in aanvulling op de camera’s die er al zijn in treinen en op stations, kunnen gebruiken voor opsporingsdoeleinden. Vorige week nog werd een verdachte van mishandeling van een NS-medewerker opgespoord door camerabeelden gemaakt in een trein.”

Live meekijken

De bodycam, die zowel beeld als geluid opneemt, wordt ingeschakeld wanneer er een onveilige situatie ontstaat. In de NS Veiligheidscentrale kan er live meegekeken worden. Hierdoor kan er met spoed extra hulp ingeroepen worden. NS doet geen uitspraken over hoeveel camera’s worden ingezet en waar.

Aanvulling

De bodycam is een aanvulling op eerder genomen extra veiligheidsmaatregelen. Zo lopen er sinds dit jaar gebiedsagenten rond op twintig stations, zijn poortjes versneld gesloten om zwartrijden te voorkomen en zijn meerdere late treinen in het weekend voorzien van extra NS-personeel en extra beveiligers.

Reageer op artikel:
NS rust personeel uit met bodycams tegen agressie
Sluiten