Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Nog een kans voor Van der Steur na excuses

De Tweede Kamer heeft de excuses van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur geaccepteerd. Hij krijgt nog een kans om orde op zaken te stellen binnen zijn departement en de justitie- en veiligheidsketen. Interne informatie moet beter gedeeld worden en daarbij mogen geen fouten meer voorkomen.

Dat was donderdag de uitkomst van een debat over de affaire met een omstreden foto van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Vooral de oppositie haalde fel uit naar de minister, maar slikte uiteindelijk zijn uitleg over het verkeerd informeren van de Kamer.

Lees ook: Krijgen we opheldering over de Volkert-foto?

Van der Steur had al toegegeven dat hij dit verkeerd had gedaan en dat hij dat betreurde, maar maakte op aandringen van de PVV alsnog excuses. Die vielen in goede aarde. Toch trok D66 een gele kaart en voor de PVV en SP was dit ook „eens maar nooit weer”.

‘Onbegrijpelijk’

De oppositie bleef het ,,onbegrijpelijk” en ,,verbijsterend” vinden dat de minister niet goed op de hoogte was van de voorgeschiedenis van de foto. Die was in scène gezet vlak na de vrijlating van Van de G. vorig jaar en de autoriteiten waren daarbij betrokken. Van der Steur zei dat niet tegen de Tweede Kamer terwijl zijn ambtenaren en zijn diensten hiervan allang op de hoogte waren.

Lees ook: ‘Ministerie wist van fotodeal Volkert van der G.’

De minister had wel iets gehoord over gesprekken over een foto, maar was er niet op aangeslagen. Hij verweet zichzelf dat hij de reikwijdte van deze gesprekken niet goed had ingeschat, waardoor hij de Kamer onjuiste informatie gaf. ,,U wilde dat ik het naadje van de kous zocht, maar ik wist niet dat de kous een naadje had”, zei Van der Steur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.