Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 5 okt 2015 / 09:40 uur

‘Niesaap’ en ‘lopende vis’ ontdekt in Himalaya

Ooit gehoord van een niezende aap? Of een lopende vis? Of een adder die eruit ziet als een prachtig sieraad? Dat kan kloppen, want deze dieren vallen onder de tweehonderd nieuwe planten- en diersoorten die tussen 2009 en 2014 ontdekt werden in het oostelijke gedeelte van het Himalaya-gebied. Dat staat maandag in een rapport van het Wereld Natuur Fonds.

Een van de opvallendste ontdekkingen is toch wel de Myanmarese stompneusaap. Door jagers werd het dier omschreven als een apensoort met grote lippen en wijde open neusgaten. Wanneer het regent en er water in hun neus loopt, dan ‘niest’ het dier. Het beestje werd in 2010 ontdekt, maar volgens het WNF is het nu al ernstig bedreigd door de jacht en door zijn kleine leefgebied.

Vis op het land

In totaal werden er de afgelopen zes jaar 133 nieuwe plantensoorten, 26 vissoorten, 10 amfibieën, een reptiel, een vogelsoort en een zoogdier beschreven door wetenschappers. Een andere opmerkelijke verschijning is de dwergslangenkopvis, die gespot werd in West-Bengalen in India. Deze vis kan lucht opnemen buiten water en zelfs tot vier dagen op land overleven.

Lees ook: 6 x prachtige, maar bedreigde Nederlandse natuur

Met het rapport wil WNF duidelijk maken dat de Himalaya onder druk staat. De oostelijke Himalaya, dat onder meer Nepal, Bhutan, India en Tibet bestrijkt, is met enorme bergmassieven, grote rivieren en tropische zones een van de rijkste natuurgebieden ter wereld. ,,In de afgelopen zes jaar zijn hier gemiddeld 34 nieuwe soorten per jaar ontdekt. Dat we in de 21e eeuw zelfs nog een nieuwe apensoort vinden bewijst hoe uniek dit gebied is. Het moet goed beschermd worden voordat het te laat is", aldus Gert Polet van het WNF.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Niesaap’ en ‘lopende vis’ ontdekt in Himalaya
Sluiten