Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 11 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Nederland verdeeld over vluchtelingen

Vechtpartijen in meerdere asielzoekerscentra, relletjes bij een Pegida- demonstratie en een aanval op een noodopvanglocatie in Woerden. Ook dit weekend was het iedere dag ergens raak. Volgens de Algemene Nederlandse Politievereniging (ANPV) moet de marechaussee binnenkort bijdragen aan de beveiliging van azc’s vanwege een capaciteitsprobleem. Volgens Politievakbond ACP is dit echter geen oplossing voor het steeds groter wordende probleem.

,,Ik zie niet in dat andere partijen het politiewerk kunnen overnemen. Organisaties zoals de Koninklijke Marechaussee zitten ook aan hun max", zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van Politievakbond ACP. ,,Er is een fors probleem, maar niet alleen bij de blauwe teams. Het veiligheidsprobleem intensiveert niet alleen bij de azc’s. Het capaciteitstekort is niet op te lossen als we geen oplossing vinden voor het grotere probleem. "

Den Haag

Meer wil Van de Kamp op dit moment niet zeggen over de veiligheidssituatie rondom de toestroom van vluchtelingen. Niet alleen de politiebonden zijn het in deze niet eens, heel Nederland is verdeeld. Ook Den Haag.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) staat positief tegenover een plan van de VVD om de opvang van asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning flink te versoberen om ,,een run op Nederland stoppen”, aldus VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is hier minder enthousiast over. Ook Attje Kuiken, de PvdA-woordvoerder belast met asielzaken in de Tweede Kamer, wijst ,,een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling" af.

Demonstraties en geweld

In de rest van Nederland heerst dezelfde verdeeldheid. Het ene deel van de bevolking brengt om te helpen zoveel goederen naar opvangcentra dat deze moeten oproepen hiermee te stoppen. Het andere deel uit haar ongenoegen over de komst van vluchtelingen bij demonstraties of zelfs door geweld jegens asielzoekers.

In Woerden bestormden vrijdagavond zo’n twintig mensen met bivakmutsen sportcentrum Snellerpoort, waar sinds woensdag 150 vluchtelingen waaronder 51 kinderen worden opgevangen. Ze gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver. Voor de bestorming zijn tot nu toe elf verdachten tussen 19 en 30 jaar oud aangehouden.

In Utrecht liep het zondagmiddag uit op rellen en zijn tien mensen aangehouden. Zij deden mee aan een van de betogingen in de stad. In het centrum was een grote betoging van de anti-islambeweging Pegida, die ook een enorme hoeveelheid tegenstanders naar de stad trok. In de nasleep van de betoging braken de meeste relletjes uit.

Veiligheidsmaatregelen

Woerden heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo komt er permanent politietoezicht en wordt de ingang extra beveiligd met camera’s. De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, laat de noodopvang in de sinds dit weekend ook extra beveiligen. De gemeente Voorschoten heeft zaterdag een avondklok ingesteld voor de 120 vluchtelingen die in een sporthal worden opgevangen. Zij moeten van 22.00 tot 07.00 uur in de sporthal blijven.

In de asielzoekerscentra wordt de beveiliging niet aangescherpt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vindt dat niet nodig, omdat op de azc’s is al zeven dagen in de week en 24 uur per dag beveiliging is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland verdeeld over vluchtelingen
Sluiten