Rens Oving
Rens Oving Nieuws 6 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Ministers bedolven onder supergolf

Maar liefst drie bewindspersonen waren maandag aanwezig bij de opening van de Deltagoot in Delft, een superdeluxe onderzoeksinstallatie, die enorme golven produceert. En die maakten meteen op overtuigende wijze kennis met de kracht van het water.

Feestelijk golf

Ministers Kamp (Economische Zaken) en Schultz (Infrastructuur) hadden zich samen met staatssecretaris Dekker (Onderwijs) langs de rand van het bassin verzameld. ‘Een mooie feestelijke golf’ moest het volgens de organisatie worden. Of dat helemaal lukte is de vraag, maar het resultaat was in ieder geval een nat pak.

Extreem

In de 300 meter lange bak, waarin maximaal 9 miljoen liter water past, kunnen golven tot wel 5 meter hoog worden gemaakt. Voor onderzoekers naar dijken een uitkomst omdat zij nu beter in kaart kunnen brengen hoe onze zeewering zich houdt onder extreme omstandigheden.

Lees ook: Chaos bij ProRail, maa waar is minister Schultz

Golven van dergelijke grootte komen in Nederland bijna nooit voor. Maar in Delft wordt met een speciaal stuk ‘onderzoeksdijk’ dus wel getest op zulke extreme omstandigheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ministers bedolven onder supergolf
Sluiten