Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 1 okt 2015 / 10:09 uur

Korpschef Nationale Politie Gerard Bouman stapt op

Gerard Bouman vertrekt als korpschef van de Nationale Politie. Dat meldt hij donderdag op zijn weblog. Bouman lag al enige tijd onder vuur.

Lees ook: Politie faalde in moordzaak Els Borst

„Voor het korps en voor mijzelf is het goed dat ik tot dit besluit ben gekomen. Ook al verschaft het mij op dit moment geen opluchting of voldoening”, schrijft Bouman. Hij neemt 1 februari volgend jaar afscheid. Bouman heeft die functie dan vijf jaar lang uitgeoefend. Eerder was hij onder meer hoofd van de AIVD.

Kritiek

Bouman wordt al langere tijd bekritiseerd vanwege een haperende reorganisatie en een conflict met zijn personeel. Nadat in juni naar buiten kwam dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) ernstig gefaald hadden in het onderzoek naar de moord op oud-minister Els Borst, werd al gevreesd voor zijn positie.

Lees ook: Conflicten stapelen zich op bij politiekorps

Bouman zelf zegt dat „de tijd is aangebroken om het stokje over te dragen”. „In tijden van veeleisende veranderingen ben ik op mijn sterkst. Ik bouw graag huizen, maar heb een hekel aan het aflakken van het kozijn en de plinten. Wij naderen de fase waarin wij stap voor stap zaken verder moeten afronden en in balans brengen. Daar leent mijn karakter zich nu eenmaal minder voor.”

‘Moedig en wijs’

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt het opstappen van Bouman als korpschef „een moedig en wijs besluit”. Volgens hem heeft Bouman dit besloten, omdat hij wist dat hij de voltooiing van de reorganisatie van de politie niet meer kon afronden vanwege zijn pensionering. De minister zegt dat Bouman niet onder druk is gezet. „Dit is een besluit dat de korpschef zelf heeft genomen.”

Onmogelijke opgave

De korpschef zou in 2011 ook voor een ‘onmogelijke’ opgave zijn gesteld toen hij de opdracht kreeg de politie te hervormen om de organisatie veel efficiënter te maken. De kennis en kunde bleek onvoldoende aanwezig. Van der Steur: „Al met al is de stapeling van ambities te veel gebleken om tegelijkertijd te realiseren in de vijf jaar die gepland waren voor de vorming van de Nationale Politie.”

Zware tijd

Hierdoor kreeg Bouman veel kritiek van zijn politiemensen. Zij oordeelden dat de korpsleiding partij koos voor de politiek in het lopende cao-conflict en de reorganisatie en niet voor de eigen mensen. De politiebonden en agenten voeren al maanden actie voor een betere cao. Dit ging Bouman naar eigen zeggen „niet in de koude kleren zitten”. „Het zijn de zwaarste vijf jaar uit mijn hele loopbaan.”

Politiebond

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft respect voor het besluit van Bouman om op te stappen. „Wij zijn zeker niet kritiekloos geweest. Maar die vorming was dan ook een enorme megaklus die geklaard moest worden”, zegt voorzitter Han Busker. Boumans opvolger moet in elk geval één eigenschap hebben: verbindend zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Korpschef Nationale Politie Gerard Bouman stapt op
Sluiten