Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 okt 2015 / 16:50 uur

’Kattenkillers vinden dieren doden gewoon leuk’

Vier gemeenten in Nederland zijn in nog geen maand tijd opgeschrikt door een kattenmoordenaar. De dieren overleden door vergiftiging of ernstige mishandeling. Wat bezielt iemand om een dier te molesteren? ,,Sommige mensen hebben er gewoon plezier in.”

Je zou denken dat iemand die vergiftigde kipfilets op straat legt met de intentie katten of honden te doden een psychische stoornis heeft. Maar volgens klinisch psycholoog Ton van Heugten hoeft dit absoluut niet het geval te zijn. ,,Er zijn mensen die nou eenmaal een slecht karakter hebben en het gewoon leuk vinden om dieren te mishandelen. Iemand die op die manier agressie toont, hoeft niet per definitie een persoonlijkheidsstoornis te hebben. Dat is een misverstand.”

Wraak

Wraakgevoelens halen bijvoorbeeld het slechtste in mensen naar boven. Dit zou het geval kunnen zijn geweest in Alkmaar. Hier werden in de afgelopen dagen zeker zes katten gedood. Buurtbewoners denken zeker te weten dat een buurman uit wraak de dieren heeft vergiftigd. Hij zou gif in kipfilets hebben gestopt. Op verschillende plekken in de buurt werden paarse kipfilets aan een touwtje aangetroffen.

‘Rotkarakter’

De daders van dierenmishandeling variëren van mensen met een ,,rotkarakter” tot mensen met een antisociale persoonlijkheid of psychose, stelt Van Heugten. ,,Antisociale mensen vinden het leuk mensen te zien lijden of pijn te doen. Letterlijk en figuurlijk”, zegt Van Heugten. ,,Het geeft ze een goed gevoel. Daarnaast kunnen mensen met een psychose ertoe in staat zijn. Maar dat is een kleine groep. Stemmen dragen hen op het te doen, of ze denken ermee de wereld te redden.”

Gif strooien

De achterliggende reden voor dierengeweld wordt uiteindelijk pas bekend als de dader is opgepakt. In Numansdorp in Zuid-Holland en het Friese dorpje Drogeham is de politie nog steeds op zoek. Half september hielden de bewoners hier hun dieren binnen vanwege een kattenmoordenaar.

Binnen een week overleden in Numansdorp plotseling drie jonge gezonde katten. Ze werden zonder aanwijsbare reden letterlijk doodziek. Bewoners hebben het vermoeden dat iemand gif rondstrooide en hebben aangifte gedaan. Huisdiereigenaren werd aangeraden om katten binnen te houden.

Bijtende vloeistof

In het Friese Drogeham maakte de dierenpolitie in september jacht op de dader of daders die tussen half april en eind juli drie katten met een bijtende vloeistof overgoten. Door de vloeistof liet de huid los en overleden de dieren.

In dezelfde maand werd in de IJssel bij Deventer een zak met twee volwassen katten en drie kittens gevonden. De zak was dichtgeknoopt. Ook hierbij heeft de politie een onderzoek ingesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
’Kattenkillers vinden dieren doden gewoon leuk’
Sluiten