Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 10 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Jochie (2) verdrinkt in vijver, moeder 5 jaar cel in

Een vrouw wier zoon verdronk in de tuin terwijl zij aan het Facebooken was op haar telefoon, is door de rechtbank in het Britse Hull veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Dat meldt The Daily Mail.

Op Facebook

Claire Barnett (31) zat op haar telefoon te chatten op Facebook toen haar zoon Joshua in de tuin liep. Zelf verklaarde ze dat ze ‘binnen 10 seconden’ nadat hij in het water was gevallen al bij hem was. De rechter oordeelde echter dat ze onmogelijk kon weten hoe snel ze bij hem was. Joshua werd later doodverklaard in het ziekenhuis.

Barnett heeft in totaal vier kinderen bij drie mannen. In de rechtbank werd duidelijk dat haar familieleden haar meerdere keren hadden gewaarschuwd dat ze eens een hekje om de vijver moest zetten of de vijver op de een of andere manier moest bedekken. Dat advies gooide ze in de wind.

Verwaarlozing

De vrouw pleitte schuldig aan vier beschuldigingen van verwaarlozing. Rechter Jeremy Richardson oordeelde dat de dood van haar zoon op 17 maart 2014 te wijten was aan haar ,,volstrekt nalatige ouderschap”. Barnett belde om 9:27 uur het noodnummer met de melding dat haar zoon in een vijver was gevallen. Ze verleende eerste hulp, maar de jongen was buiten bewustzijn. Om 11:00 uur werd hij doodverklaard in het ziekenhuis.

De moeder was een paar maanden voor de dood van de jongen nog benaderd door de sociale diensten. Ze zou haar kinderen wel vaker zonder toezicht buiten laten spelen, bijvoorbeeld op een drukke weg. In augustus 2013 zouden twee van haar kinderen bijna zijn overreden. Bij dat incident droegen de kinderen geen schoenen en te weinig kleding.

Volgens advocaat Peter Moulson is het lastig te bepalen hoe lang de jongen in de vijver heeft gelegen: ,,Het kan best maar 20 seconden zijn geweest”, zei hij tegenover de rechtbank. ,,Maar er is bewijs dat verdachte op haar mobiele telefoon op Facebook zat toen Joshua bij de vijver was. Het gevaar dat ontstond door deze verwaarlozing, is evident.” Barnett zou op Facebook hebben gezeten, gesproken hebben met haar partner en twee foto’s hebben geplaatst.

Celstraf

De rechter veroordeelde Barnett uiteindelijk tot vijf jaar cel. ,,Als resultaat van uw volstrekt nalatige ouderschap van twee hele jonge jongens, is een van hen overleden. De eerste plicht van elke ouder is te zorgen dat zijn of haar kind veilig is. Die plicht heeft u duidelijk meerdere keren niet vervuld, waarmee u het risico op een ernstige verwonding of de dood voor uw kinderen hebt vergroot.”

Daarnaast is het niet waarschijnlijk dat Barnett nog kinderen zal krijgen: ,,Als u meer kinderen zou krijgen, zullen ze vrijwel zeker bij u worden weggehaald”, luidde het oordeel van de rechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jochie (2) verdrinkt in vijver, moeder 5 jaar cel in
Sluiten