Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 28 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Homoseksuele man mag na jaar seksvrij bloed doneren

Goed nieuws voor homoseksuele mannen, ze mogen namelijk weer bloed doneren. Welgeteld twaalf maanden nadat ze voor het laatst seks hebben gehad met een man. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers maakte dit woensdag bekend. Schippers wilde af van het feit dat mannen die ooit seks hebben gehad met andere mannen uitgesloten zijn van bloeddonatie, schrijft Nu.nl.

Hiv-virus

Homoseksuelen mochten voorheen geen bloed doneren, omdat ze een grotere kans op overdracht van het hiv-virus hebben. Maar woensdag veranderde dit. De volgende stap is dat Schippers wil gaan bekijken of er al eerder bloed gedoneerd mag worden dan pas na twaalf maanden. „Ik ben overtuigd voorstander van emancipatie en gelijke behandeling van mensen en tegelijkertijd verantwoordelijk voor een veilige bloedvoorziening in Nederland. Door een periode van twaalf maanden na het laatste seksuele contact aan te houden, is permanente uitsluiting van de baan en is er geen aanwijzing dat de veiligheid van bloedproducten in het geding is”, aldus Schippers.

Voordat Schippers tot deze aanpassing kwam, ging ze in gesprek met onder meer de Nederlandse Vereniging Hemofiliepatiënten, bloedbank Sanquin en COC Nederland.

Symbolische waarde

Ondanks dat COC Nederland ook betrokken is geweest bij het voortraject, heeft het toch teleurstellend gereageerd op de aanpassing. COC is niet blij met de uitkomst, omdat er voor de seksueel actieve homoseksuelen niets verandert. „Deze aanpassing van het bloeddonatiebeleid heeft enige symbolische waarde, maar is nauwelijks van praktisch belang voor homo- en biseksuele mannen” zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Het beleid zal volgens haar nog steeds discriminerend blijven, en dat is onnodig. „Het beleid is slechts van praktisch belang voor biseksuele mannen in een langdurige monogame relatie met een vrouw.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Homoseksuele man mag na jaar seksvrij bloed doneren
Sluiten