Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Nieuws 15 okt 2015 / 09:35 uur

Hierna was je veel vaker je handen

Na een toiletbezoek je handen wassen met zeep, slechts 30% van de mensen doet dat. Dat moet anders. Donderdag is het Global Handwashing Day en op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van schone handen.

Ter ere van schone handen hier een opmerkelijke top tien over handen en viezigheid, verzorgd door Initial. Waarschuwing: na het lezen van deze feiten is het schudden van handen nooit meer hetzelfde.

1 Bacteriën kunnen 48 uur lang overleven op een oppervlak.

2 Op de gemiddelde computermuis zitten ruim 10.000 organismen per cm2, en op een toetsenbord zelfs het dubbele.

3 Als kantoormedewerker kom je elke dag met meer dan tien miljoen bacteriën in contact.

4 Een besmette hand kan virussen en bacteriën overbrengen naar vijf nieuwe oppervlaktes of veertien mensen.

Lees ook: 5 x de huishoudartikelen van de toekomst

5 Tachtig procent van de besmettingen tussen mensen gebeurt via de handen.

6 Slechts dertig procent van de mensen wast de handen met zeep na een toiletbezoek.

7 En dat is helaas goed nieuws voor het norovirus, dat wordt overgedragen via allerlei oppervlaktes als de drager zijn handen niet wast na een toiletbezoek. Zestien procent van de mensen is zonder het te beseffen drager van dat virus, dat hevige buikgriep kan veroorzaken.

8 Een ander vervelend beestje is de escherichia coli-bacterie. Hoewel de meeste stammen ongevaarlijk zijn, zijn er ook die diarree en zelfs EHEC (de epidemie die enkele jaren geleden in Duitsland tientallen slachtoffers eiste) kunnen veroorzaken. Deze bacterie houdt van oppervlaktes waar eten op heeft gelegen en loop je dus het makkelijkst op in de lunchruimte of het bedrijfsrestaurant.

9 Maar er is ook goed nieuws: 47 procent van de ziektes is eenvoudig te voorkomen door je handen regelmatig en correct te wassen.

10 En dat is gelukkig niet zo moeilijk, want je handen correct wassen duurt echt niet lang: natmaken, inzepen, gedurende twintig seconden grondig wassen en vervolgens afspoelen en drogen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hierna was je veel vaker je handen
Sluiten