Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 31 okt 2015 / 06:00 uur

Halloween: pompoen uithollen en verkleden, waarom?

Nepbloed zal veelvuldig stromen, de pompoenen worden fanatiek uitgekerfd en het skeletoutfit kan uit de kast: het is Halloween!

Deze ene dag van het jaar gaan mensen wereldwijd (met opzet) als verschrikkingen de straat op en transformeert menig pompoen in een boosaardige lantaarn. Maar waarom? Spijker je Halloweenkennis bij.

Amerikaans?

‘Veramerikanisering’, hoor je tegenstanders van Halloween in ons land regelmatig brommen. En sinds het feest groots in Amerika wordt gevierd, terkt het rap de hele wereld over, maar Halloween is van oorsprong geen Amerikaans feest.

De naam Halloween werd volgens IsGeschiedenis voor het eerst gebruikt in Schotland. De naam is afgeleid van Hallows’ Even oftewel All Hallows Eve: de avond voor het Katholieke’ Allerheiligen. De oorsprong van het ‘feest’ zelf dateert van veel eerder, zo rond het begin van de christelijke jaartelling, het feest is eigenlijk een mix van feesten.

Afschrikken

Zo is daar Samhain, de Keltische variant van oudejaarsdag, gevierd door de Kelten in Ierland en Groot-Brittannië. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon het nieuwe jaar. Volgens mythen kwamen in deze nacht de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

Om boze geesten af te schrikken werden huizen zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt. De Kelten doften zich uit als boosaardige wezen en zetten afgrijselijke maskers op om zo de geesten aan hen voorbij te laten gaan. En zie hier de traditie om te verkleden tijdens Halloween.

Na de komst van zendelingen in Ierland en Groot-Brittannië mengde Samhain zich met het christelijke Allerheiligen. Op 1 november worden de heiligen herdacht, de volgende dag, op 2 november (Allerzielen) herdenkt men de doden.

Amerika

De verspreiding van Halloween naar de Verenigde Staten en Canada vond volgens de geschiedenissite IsGeschiedenis pas zo’n 150 jaar geleden plaats. Het feest kwam in de 19e eeuw mee met de grote aantallen immigranten uit Ierland en Schotland.

Pompoen

In Amerika ontstond ook de traditie om pompoenen uit te hollen voor Halloween.

De Kelten kenden een soortgelijk gebruik van het uithollen van rapen om dienst te doen als lantaarn. Jack-o-lantern, de lantaarn, komt uit een Iers lied of verhaal. Het gaat over Jack die in de problemen komt met de duivel. Als Jack sterft mag hij niet naar de hemel, maar ook niet naar de hel. Jack moet eeuwig dolen en smeekt de duivel om een gloeiend kooltje, waarmee hij zijn lange en donkere weg kan verlichten. Die kreeg hij en stak hij in een uitgeholde raap.
De Amerikanen vonden blijkbaar een pompoen meer geschikt.

Trick or Treat

Kinderen die de deur langsgaan voor snoepgoed, zowel de Kelten als de christenen kenden gebruiken die op Trick or Treat lijken. Tijdens Samhain trokken Keltische jongens langs de deuren om hout voor de vreugdevuren op te halen, waar later ook vaak eten bij gegeven werd. De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde zielenkoeken. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Halloween: pompoen uithollen en verkleden, waarom?
Sluiten