Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 6 okt 2015

Dieren dood door asiels op afstand

Het risico dat huisdieren worden gedumpt, illegaal verhandeld of voortijdig gedood, wordt groter door de komst van grote centrale dierenasiels ver weg. De asiels worden onbereikbaar voor de burger, waarschuwt de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO) die vreest dat diertjes die niet worden gedumpt of gedood de rest van hun leven in een opvangcentrum zitten.

Lees ook: Rol voor dierenwinkels in strijd tegen dierendump

„We luiden de noodklok”, zegt Ellen Jongerden van NFDO. „Deze mega-asiels vormen een grote bedreiging voor het dierenwelzijn. Door de komst van grote centrale dierenasiels ontstaat letterlijk en figuurlijk een grote afstand tussen de asiels en de (toekomstige) baasjes van huisdieren. Dit stimuleert dumpen en handel op internet.”

Volgens Jongerden zijn mensen straks tot twee uur aan reistijd kwijt en moeten zij meer dan het dubbele aan reiskosten betalen om hun verloren dier terug te kunnen krijgen. „Tuurlijk reis je 50 kilometer voor je hond, maar bij andere dieren ligt dit vaak toch anders. Van de weggelopen konijnen en knaagdieren wordt slechts 10 procent opgehaald, bij katten komt een derde van de baasjes maar opdagen. Het aantal zwerfdieren zal weer flink gaan stijgen, terwijl het juist de goede kant op ging.”

Afstaan

Want het gaat niet alleen om weggelopen dieren. Ook eigenaars die geen geld meer hebben om een huisdier te onderhouden, of een allergie ontwikkelen, kunnen niet meer ‘netjes’ van hun huisdier af. „De opvang in Amersfoort vangt ook de Gooise zwerfdieren op, Utrecht zal binnenkort volgen. De kans dat het asiel vol zit met zwerfdieren die niet meer worden opgehaald, zoals afgelopen zomer, is er. En dan?”

In 2013 verrees het eerste grote dierenasiel van de Dierenbescherming in Amersfoort met een opvangcapaciteit voor 3000 dieren. Ook in het Limburgse Born staat er een door de samenvoeging van lokale en regionale opvangplekken, en in Breda wordt de laatste hand gelegd aan de centrale opvang. Hier kunnen dieren voor onder de kostprijs worden opgevangen, waardoor de lokale asiels worden weggeconcurreerd, stelt Jongerden.

Probleemdieren

„Dit komt het dierenwelzijn niet ten goede. Lokale opvanglocaties hebben binding met de omgeving en kennen het dier goed waardoor ze het sneller kunnen plaatsen. Door dierenopvang dicht bij huis te organiseren, kunnen ook probleemdieren goed worden begeleid en wordt voorkomen dat zij onnodig naar het asiel worden gebracht.”

De NFDO is eind vorig jaar opgericht. Inmiddels hebben ruim 30 van de 95 dierenopvanglocaties in Nederland zich hierbij aangesloten. Hieronder ook velen die zich hebben losgemaakt van de Dierenbescherming vanwege de komst van de mega-asiels.

Fijnmazig netwerk

Stichting Dierenlot, die opkomt voor gezelschaps- en zwerfdieren, is ook tegen. „Wij zijn voor de instandhouding van een fijnmazig netwerk van opvangvoorzieningen”, zegt directeur Jan Krol van Dierenlot. „Lokaal voor honden en katten en regionaal voor knaagdieren, vogels, et cetera.”

De centrale opvangplekken die de Dierenbescherming neerzet, dragen niet bij aan de hulp aan dieren, stelt Krol. „Lokaal is veel meer binding met de dieren. Veel mensen benaderen ons dat zij vrezen voor het verdwijnen van de kleine asiels. De huisarts en fysiotherapeut in de buurt stuur je toch ook niet weg?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dieren dood door asiels op afstand
Sluiten