Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

China stapt over van een- naar tweekindpolitiek

Chinezen mogen vanaf nu niet een, maar twee kinderen krijgen. De Chinese Communistische Partij heeft dat donderdag besloten. Het besluit maakt een einde aan de eenkindpolitiek: een beleid waarbij Chinese stelletjes maximaal één kind mochten krijgen.

Lees ook: Nederland krijgt twee Chinese reuzenpanda’s

De eenkindpolitiek van China zorgt nu voor grote maatschappelijke en economische problemen. Zo dreigt er een tekort aan jonge mensen op de arbeidsmarkt, een tekort aan inkomsten om pensioenen in de toekomst te kunnen betalen, een groot overschot aan single mannen en een generatie kinderen die als verwende keizertjes in het leven staan.

Naar schatting zijn er de afgelopen decennia honderden miljoenen Chineesjes minder geboren door het beleid. Toch zorgde China ervoor dat de welvaart van Chinezen toenam door veel geld in arbeidsproductiviteit te steken. Machthebbers zien nu in dat er meer Chinezen nodig zijn om de positie van China als economische wereldmacht te behouden.

1979

De eenkindpolitiek werd in 1979 ingevoerd door de regerende communistische partij, om de bevolkingsgroei af te remmen. Een tweede kindje krijgen, was strafbaar: Chinezen konden er boetes en zelfs een celstraf voor krijgen.

Het beleid leidde in de decennia die volgden tot veel abortussen, sterilisaties en (verboden) echo’s om het geslacht van het ongeboren kindje achterhalen. In China is er een namelijk een traditionele voorkeur voor jongens, waardoor het aantal vondelingen van meisjes explodeerde.

Ondertussen zijn er in China een hoop mannen die niet aan de vrouw kunnen komen, met alle psychologische en sociale gevolgen van dien. Er zijn ook miljoenen kinderen illegaal geboren, die nu leven zonder papieren en rechten.

2013

In 2013 werd bepaald dat gezinnen waarvan een van de ouders enig kind was, twee kinderen mochten hebben. Er waren al andere uitzonderingen, bijvoorbeeld voor Chinezen die niet tot de grootste etnische groep Han behoren en voor boeren op het platteland waarvan het eerste kind een meisje was.

Lees ook: Ophef in China om ‘geeststad’ in wolken

2015

Waarnemers verwachtten al dat de partij het eenkindbeleid zou afschaffen, onder druk van de tegenvallende economische groeicijfers van de afgelopen jaren. In het vijfjarenplan dat het centraal comité van de communistische partij deze week heeft gepresenteerd, wordt gesproken van ‘een redelijk hoge groei’. De communistische leiders mikken naar verluidt op een economische groei 6,5 procent per jaar. In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de groei 6,9 procent.

Oplossing?

Niet iedereen denkt dat de overstap van de een- naar tweekindpolitiek de economische en maatschappelijke problemen van China gaat oplossen:

https://twitter.com/i/status/659695200051200001

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
China stapt over van een- naar tweekindpolitiek
Sluiten