Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 24 okt 2015 / 12:30 uur

Caféweetje: wintertijd, waarom klok uur teruggaat

Het is weer zover: in de nacht van zaterdag op zondag moet de klok een uur achteruit worden gezet. Om 03.00 uur ’s nachts wordt de tijd teruggezet naar 02.00 uur. Dat betekent dus een uurtje extra nachtrust, maar wat is nu eigenlijk het nut van het onderscheid tussen zomertijd en wintertijd?

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Deze tijd duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. De volgende keer dat de zomertijd ingaat is op zondag 27 maart 2016. In die nacht heb je dus een uurtje minder nachtrust.

Voordelen

Het instellen van de zomertijd werd geïntroduceerd omdat het op die manier ‘langer licht’ zou zijn. Niet letterlijk natuurlijk, maar doordat het in de zomer eerder licht is kunnen mensen langer van het daglicht genieten wanneer de klok een uurtje vooruit wordt gezet. Mensen kunnen zo langer in de tuin aan het werk of sporten, kinderen hebben meer tijd om buiten te spelen.

Dat mensen meer tijd in de buitenlucht doorbrengen, heeft als bijkomend voordeel dat er minder elektriciteit wordt gebruikt voor verlichting, televisie en andere zaken. Naast dat dit financiële voordelen oplevert, zou het ook goed zijn voor het milieu, al zijn de meningen op dat vlak wat verdeeld.

Nadelen

Een nadeel is wel dat het veranderen van zomertijd naar wintertijd en weer terug een aanslag kan zijn op het bioritme van mensen. Er zijn mensen die erg lijden onder de verandering van het dag- en nachtritme en die het moeilijk hebben als ze worden geconfronteerd met een uur minder daglicht. Om zich goed te voelen, heeft de mens namelijk daglicht nodig. Veel mensen voelen zich na het ingaan van de wintertijd lusteloos. Het ingaan van de wintertijd is doorgaans ook het begin van een nieuwe reeks depressies.

Bovendien kan het ‘extra uurtje’ ertoe leiden dat mensen een verstoord slaapritme ontwikkelen. Mensen kunnen dagen of zelfs weken last hebben van een veranderd bioritme. Er zijn dan ook critici die vinden dat de wintertijd negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen.

Tot slot leiden winter- en zomertijd ook nog wel eens tot vergissingen. Wanneer mensen vergeten op het juiste moment naar wintertijd over te schakelen, komen ze bijvoorbeeld een uur eerder voor een afspraak dan degene waarmee die afspraak is gemaakt. Goed opletten dus!

Lekker slapen

Voor de nacht van zaterdag op zondag is het vooral belangrijk je niet druk te maken over de eventuele gevolgen van de wintertijd. Gewoon een uurtje extra slapen; heerlijk toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: wintertijd, waarom klok uur teruggaat
Sluiten