G. Reinards
G. Reinards Nieuws 27 okt 2015 / 13:59 uur

Caféweetje: Reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya

De twee panda’s waarvan maandag bekend werd dat ze vanuit China naar Nederland verhuizen, heten Wu Wen (het mannetje) en Xing Ya (het vrouwtje). De naam Wu Wen betekent in het Nederlands ‘mooie krachtige wolk’, Xing Ya staat voor ‘elegante ster’.

Het Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgt de eer om volgend jaar september de twee dieren te verwelkomen. Het park is eigendom van miljardair Marcel Boekhoorn. „We hebben geschiedenis geschreven. Wij willen als park een bijdrage leveren aan deze prachtige diersoort. Daarnaast willen we onze bezoekers deze dieren laten zien”, liet Boekhoorn tijdens een persconferentie dinsdag weten.

Miljardair

Naar verluidt aasde Boekhoorn al langer op een panda voor zijn dierenpark. „Prachtig voor Nederland. Heel leuk dat we dit gerealiseerd hebben”, vertelt Boekhoorn aan Quote. De rekening van de deal komt op conto van de eigenaar. „De komende vijftien jaar betaal ik 1 miljoen euro per jaar voor de lease. En dan eten ze nog heel veel bamboe, 50 kilo per dag. Maar het gaat hier ook om natuur- en soortbehoud.”

Panda-diplomatie

Chinese gezagsdragers gebruiken de handel van panda’s om de banden aan te halen met andere handelspartners. De laatste jaren heeft China aan verschillende landen panda’s uitgeleend. In de jaren 70 van de vorige eeuw gaf Mao Zedong een pandakoppel aan president Richard Nixon. Hsing Hsing en Ling Ling verhuisden naar Amerika en het begrip panda-diplomatie was een feit.

Controle van bamboe

Een bamboeboer uit Asten gaat ervoor zorgen dat de dieren van bamboe worden voorzien. De man achter het bedrijf Bamboo Giant Bennie Nielen, vertelt aan Omroep Brabant dat de Chinezen zijn komen kijken om het pandavoer te controleren. „Een panda verbruikt per jaar alle bamboe van een veld van tienduizend vierkante meter en een plant doet er ruim drie jaar over om aan te groeien”, laat Nielen aan de omroep weten.

Toegangsprijs omhoog

De dierentuin verwacht dat de panda’s veel extra publiek zullen trekken. Omdat het onderhoud van de dieren erg duur is, vermoedt directeur Robin de Lange dat bezoekers meer entreegeld zullen moeten betalen. Hoeveel de toegangsprijs omhoog gaat, is nog onbekend. Het geld wat de dierentuin aan China moet betalen, zal besteed worden aan de bescherming van de zwart-witte beren.

Er zijn 5 dierenparken in Europa waar reuzenpanda’s leven: Wenen (Oostenrijk), Madrid (Spanje), Edinburgh (Schotland), Saint-Aignan (Frankrijk) en Cambron-Casteau in België.

Hieronder zie je de prijzige diertjes in actie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya
Sluiten