Metro
Metro Nieuws 9 okt 2015 / 10:45 uur

Binnen half jaar 10.000 asielzoekers naar woning

Gemeenten gaan de komende zes maanden proberen woningen aan te bieden aan 10.000 asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben maar nog in asielzoekerscentra zitten. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff vrijdag.

Lees ook: Monumentale panden beschikbaar voor vluchtelingen

Dat is de uitkomst van overleg tussen kabinet en vertegenwoordigers van provincies en gemeenten over de grote problemen met de opvang van vluchtelingen. Hierdoor moet er ruimte komen voor nieuwe vluchtelingen in de asielzoekerscentra.

Kleinschaliger

Er zal gekeken worden naar kleinschalige opvangmogelijkheden, maar in overleg met de provincies ook naar opvang zoals in Heumensoord bij Nijmegen. Aan het gesleep met mensen moet een einde komen, aldus Dijkhoff.

De grootschalige mogelijkheden zijn vooral voor noodopvang en mensen die in een procedure zitten. De kleinschalige mogelijkheden zijn vooral geschikt voor mensen met een verblijfsstatus, die hun leven daar vorm kunnen geven. Hiervoor krijgen de gemeenten een speciale financiële tegemoetkoming.

Dijkhoff meldde dat er ook snel gekeken gaat worden hoe de woningmarkt voor alle mensen vlot kan worden getrokken, eventueel met semi-permanente ‘oplossingen’. Hij sprak van een erg goed overleg en zei dat het probleem gezamenlijk zal worden opgelost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Binnen half jaar 10.000 asielzoekers naar woning
Sluiten