Rens Oving
Rens Oving Nieuws 20 okt 2015 / 11:52 uur

Asielzoeker moet lang wachten in spartaanse opvang

Vluchtelingen die nu in Nederland asiel aanvragen moeten geduld hebben en rekening houden met spartaanse omstandigheden.

Dat is de boodschap van staatssecretaris Klaas Dijkhoff aan alle asielzoekers in Nederland. Om die over te brengen hebben zij allemaal een brief gekregen.

1 jaar

Volgens Dijkhoff is het druk in de opvang en duren de asielprocedures daarom extra lang. Mogelijk krijgen vluchtelingen pas over een jaar duidelijkheid of ze hier in Nederland mogen blijven. „Het duurt nu bijna een half jaar voor uw aanvraag in behandeling kan worden genomen. Daarna begint de procedure om te beslissen over uw asielaanvraag. […] Dit kan nog eens zes maanden duren.”

Dijkhoff waarschuwt de vluchtelingen daarnaast dat het eventueel over laten komen van familieleden nog veel langer gaat duren. „Pas als u een vergunning heeft, kunt u een aanvraag indienen voor uw gezin. Het is vooraf niet zeker of u uw gezin mag laten overkomen.”

2200 aanvragen

Vorige week hebben zich zo’n 2200 asielzoekers gemeld in Nederland. De week daarvoor waren dat er nog 2500. Vanwege de hoge instroom zitten asielzoekerscentra vol. Daarnaast is het moeilijk om voor mensen met een verblijfsvergunning een huis te vinden. Hierdoor stromen er mondjesmaat vluchtelingen uit de azc.

Asielzoekers die nu in Nederland aankomen moeten dus rekening houden met een maandenlange tocht van de ene tijdelijke opvanglocatie naar de andere. Hier kunnen zij vaak maar 72 uur blijven voordat zij weer verder moeten.

Niet genoeg huizen

Ook over het latere verblijf in Nederland moeten vluchtelingen volgens de staatssecretaris geen illusies koesteren. „Op dit moment zijn er onvoldoende huizen voor iedereen. […] Als er wel woonruimte beschikbaar is, kan dit ook een containerwoning of omgebouwd kantoorpand zijn. Het is mogelijk dat u hier met anderen moet samenwonen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Asielzoeker moet lang wachten in spartaanse opvang
Sluiten