Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 12 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Agent bang voor ziektes bij beveiliging vluchteling

Agenten maken zich zorgen over hun gezondheid nu ze asielzoekerscentra en noodopvanglocaties moeten beveiligen. Politievakbond ACP zet vraagtekens bij het protocol dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert. ,,We betwijfelen of dit voldoende is om de volksgezondheid te beschermen”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Van de Kamp heeft meerdere meldingen gehad van collega’s waaruit zou blijken dat zij gezondheidsrisico’s lopen. Inhoudelijk wil hij hier voorlopig niet op ingaan, maar zorgen maakt hij zich wel. ,,Onze collega’s in Zuid-Europa die vluchtelingen vanaf de boten opvangen, werken met meer veiligheidsmaatregelen en dat is niet voor niets. Vluchtelingen kunnen infectieziekten met zich meebrengen waar wij lange tijd vanaf waren.” Een voorbeeld is tuberculose bij Eritrese vluchtelingen.

Uitzonderen

Van de Kamp denkt ook aan het uitzonderen van bepaalde groepen bij de beveiliging van azc’s. Te denken valt aan politiemensen die net ziek zijn geweest en vatbaarder zijn. Politievakbond ACP onderzoekt momenteel of er op korte termijn extra middelen en maatregelen nodig zijn om het volksgezondheidsrisico te beperken.

,,Volksgezondheid is niet onze expertise, dus we zoeken het grondig uit. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid over wat er moet gebeuren. Dit kan zijn door middel van bijvoorbeeld een instructie, vaccinaties of medicijnen.”

Het RIVM zegt dat de medische controle van asielzoekers voor azielzoekerscentra bij het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) ligt en voor de noodopvanglocaties bij de GGD’s van de desbetreffende gemeenten. ,,Wij komen pas in actie bij landelijke uitbraken. Op dit moment is er geen probleem waarbij wij moeten ingrijpen”, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Protocol

De protocollen die de GGD’s hanteren komen bij het RIVM vandaan, maar het rijksinstituut ziet nu geen noodzaak aanpassingen te communiceren. Ze laten wel weten dat door de grote toestroom niet alle vluchtelingen meteen een medisch onderzoek en tuberculosescreening kunnen krijgen als ze in de noodopvang komen.

Screening

Om de druk te verlichten is onlangs het onderzoek naar tbc bij Syrische vluchtelingen opgeschort. Screening bij dergelijke asielzoekers is weinig zinvol omdat tbc zelden voorkomt in Syrië, liet het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM eerder weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Agent bang voor ziektes bij beveiliging vluchteling
Sluiten