Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 19 okt 2015 / 14:16 uur

16de-eeuwse kerk herrijst uit Mexicaans meer

Het klinkt misschien gek, maar in het zuiden van Mexico is een 16de-eeuwse kerk tevoorschijn gekomen uit een stuwmeer. Het is zo droog in het gebied, dat het water van het meer tientallen meters is gezakt. Daardoor is de kerk voor een groot deel boven water komen te staan, meldt de NOS.

Lees ook: Nieuwe mensachtige ontdekt: homo naledi

De kerk staat in het vroegere dorp Quechula in de deelstaat Chiapas. Het dorp en de kerk werden halverwege de jaren 60 onder water gezet bij de bouw van de Malpasodam. De bewoners vertrokken naar een nieuw dorp: Nueva Quechula.

De kerk is ruim 400 jaar oud en werd gebouwd door een groep dominicaanse monniken onder leiding van broeder Bartolomé de las Casas. De groep werd vanuit Spanje naar Mexico gestuurd om de inheemse bevolking te bekeren.

Het heilige gebouw is 61 meter lang en 14 meter breed, de muren zijn 10 meter hoog.

Pestepidemie

,,Waarschijnlijk is de kerk verlaten tijdens de grote pestepidemie tussen 1773 en 1776’’, zegt archeoloog Carlos Navarrete. ,,Dat was toen een groot drama, zo blijkt. We vonden namelijk allemaal botten en beenderen in het midden van de kerk. De kerk was dus een mortuarium tijdens de epidemie."

Het is de tweede keer dat de kerk boven water is gekomen. In 2002 stond het water in het stuwmeer zo laag, dat bezoekers naar de kerk toe konden lopen. ,,Toen was het groot feest na de ontdekking van de kerk", zegt een lokale visser.

Bekijk de beelden van de kerk hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
16de-eeuwse kerk herrijst uit Mexicaans meer
Sluiten