Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 30 sep 2015 / 15:00 uur

Zweedse papa: Maanden thuis na geboorte doodnormaal

Uren wandelden ze samen door het park, ze lazen boekjes, speelden in de zon en beleefden nog veel meer mooie momenten samen. Dankzij de royale vaderschapsverlofregeling in Zweden genoot de Zweedse vader Thomas Pettersson drie volle maanden fulltime van zijn zoon. De PvdA wil een soortgelijke regeling in ons land.

Zes maanden

Als het aan Kamerlid Keklik Yücel ligt, krijgen kersverse Nederlandse ouders in de toekomst zes maanden extra ouderschapsverlof. Deze maanden mogen de ouders zelf onderling verdelen, zolang er maar minstens twee maanden naar de vader gaan.

Lees ook: ‘Zes maanden betaald babyverlof, twee voor vaders’

Band

Pettersson hoopt voor de Nederlandse papa’s in spe dat het PvdA-plan wordt doorgezet. Hij noemt de drie maanden die hij spendeerde met zijn zoon ‘onvergetelijk’. „We hebben een speciale band opgebouwd in deze maanden."

In Zweden is het volgens Pettersson doodnormaal dat vaders een paar maanden of zelfs een jaar thuisblijven om voor hun kind te zorgen. Zweedse ouders krijgen in totaal zestien maanden verlof onderling te verdelen. De eerste dertien maanden ontvangt de ouder die met verlof is 80 procent van zijn of haar salaris, daarna minder. Ten minste twee verlofmaanden moeten in Zweden naar de vader gaan.

Relaxt

Pettersson nam drie maanden vaderschapsverlof nadat zijn vrouw al een jaar thuis was geweest na de geboorte van hun eerste zoon. „Deze maanden met mijn zoon waren voor mij vooral heel relaxt en fijn. Samen met een andere vader die tegelijk met mij zijn vaderschapsverlof had, hebben we heel veel leuke dingen gedaan. De tijd samen met mijn zoon was misschien niet noodzakelijk, maar wel heel belangrijk. Ik heb zijn eerste stapjes gezien en hem woordjes voor het eerst horen zeggen."

Verspreiden

Yücel zegt ‘richting’ het Zweedse model te willen gaan. Ook in haar plan hoeft een vader in ons land ‘zijn’ minimale twee maanden niet direct na de geboorte van het kind op te nemen. In de praktijk zou het zo kunnen zijn dat de moeder na haar zestien weken zwangerschapsverlof die ze nu al heeft en zal houden, eerst zelf vier maanden thuisblijft en dat daarna de vader twee maanden vaderschapsverlof neemt. Maar ouders mogen de zes maanden ook zo verdelen dat ze allebei bijvoorbeeld tegelijk drie maanden thuisblijven. „Het is aan de ouders om dit zelf in te vullen", zegt Yücel.

Debat

Woensdag werd de beoogde uitbreiding van het Nederlandse babyverlof in een initiatiefnota van de PvdA aangekondigd, maar Yücel is zich ervan bewust dat dit niet van de een op de andere dag geregeld zal worden. „Belangrijk is dat we het debat nu losmaken. De PvdA zal zich hier de komende jaren in de Tweede Kamer hard voor blijven maken. Maar de discussie moeten we ook voeren in onze samenleving."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zweedse papa: Maanden thuis na geboorte doodnormaal
Sluiten