Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 28 sep 2015 / 07:30 uur

Zuiptaks moet ellende door drank vergoeden

Een zogenoemde zuiptaks moet alle kosten die worden gemaakt vanwege drankmisbruik en –ongelukken vergoeden. Nu wordt nog minder dan 10 cent belasting betaald voor een glas bier, terwijl er jaarlijks 3 miljard schade is door de gevolgen van alcohol.

Lees ook: Woede over verhogen accijns op mineraalwater

In totaal levert de accijns op alcohol ieder jaar de Nederlandse Staat een miljard euro op. Je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om te ontdekken dat dat dus twee miljard te weinig is om de kosten te dekken.

Compenseren

Dick Trubendorffer, directeur bij GGZ Trubendorffer en verslavingsdeskundige, stelt daarom de zuiptaks voor. „De bezuinigingen op Defensie zijn ook drie miljard”, zegt hij tegenover Metro. „We kunnen dus ons leger veel sterker maken als we de schadepost van alcoholmisbruik laten compenseren door degenen die daar aan verdienen. De alcoholdealers!”

Alcoholleed

Drie miljard gaat er jaarlijks dus naar de gevolgen van alcoholleed. Daarbij moet je denken aan ongelukken, criminaliteit, vandalisme, verzuim en ziekenhuisopnames. Producenten van alcoholhoudende dranken moeten volgens Trubendorffer verplicht worden om een structurele bijdrage te leveren aan die kosten.

„Als we nu door België worden aangevallen zijn we niet alleen allemaal dronken, maar is ons leger te zwak omdat we te weinig middelen hebben”, stelt hij gekscherend. „De kosten van drankmisbruik zijn nu voor de samenleving, terwijl die moeten liggen bij zij die zich erdoor verrijken.”

Alcoholindustrie

Op een glas bier zit momenteel 0,09 euro accijns. Om uit de kosten te komen, zou daar dus zo’n 20 cent bij moeten. Het is mogelijk dat de producenten van drank dit doorberekenen aan de klanten. „Ja, dat zou kunnen”, zegt Trubendorffer. „Maar laat alle vervuilers samen de kosten maar ophoesten. De overheid laat zich nu een oor aannaaien door de alcoholindustrie en is dief van haar eigen portemonnee door zo weinig accijns te heffen. Het is ridicuul dat we voor regenwater in een plastic flesje belasting moeten betalen en zo weinig voor alcohol."

Campagnes

Campagnes die gebruikers wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van alcoholgebruik slaan niet voldoende aan bij de doelgroep, denkt Trubendorffer. „Zeker niet als die al drie baco’s achter de kiezen heeft. Alcohol is zo maatschappelijk geaccepteerd, dat we de schade ook maar voor lief nemen. Dat is een blinde vlek.”

De deskundige vindt het niet meer dan logisch dat producenten, die miljarden verdienen aan de verkoop van alcohol, ook een financiële bijdrage gaan leveren aan de alsmaar toenemende zorgkosten in Nederland. „Ik pleit er dus voor dat er zuiptaks wordt geheven die uiteindelijk ten goede komt aan mensen die door alcohol in de problemen zijn gekomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zuiptaks moet ellende door drank vergoeden
Sluiten