Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 2 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Zesjescultuur binnenkort niet meer mogelijk

Bachelorstudenten met een zesjes-mentaliteit hoeven niet meer aan te kloppen bij een masterstudie. Althans, als het aan het Rotterdam School of Management (RSM) ligt. Alleen studenten met een Bachelor met gemiddeld een zeven mogen aanspraak doen op een vervolg master aan de school. Dat heeft de RSM, onderdeel van de Erasmus Universiteit, woensdag bekendgemaakt.

Instroomeisen

Hogescholen en universiteiten mogen op dit moment al wel studenten van de opleiding verwijderen die te weinig studiepunten hebben behaald. Studenten met een bachelor worden op dit moment sowieso binnen gelaten, en daar moet volgens het RSM verandering in komen, zo schrijft de Volkskrant. „De eindtermen van een bachelor zijn niet per definitie gelijk aan de instroomeisen van een master. Daar moeten we in Nederland nog aan wennen, maar in het buitenland is het gebruikelijk."

Kwaliteit

Met de zogeheten ‘selectie aan de poort’ wil de RSM de kwaliteit van de masteropleiding verbeteren. „Door dit besluit nu te nemen zorgen we ervoor dat echt alle studenten die bij ons een masteropleiding volgen getalenteerd, gemotiveerd en gedreven zijn. En dat komt vervolgens de kwaliteit van hun opleiding weer ten goede", zegt Steef van de Velde, de decaan van de business school.

Profileren

Wie lager dan een 7 heeft gehaald, kan toch worden toegelaten na het maken van een toets. De eis om ten minste een 7 als gemiddeld cijfer te hebben gold al voor masterstudenten die van andere universiteiten kwamen. Door een wetswijziging kunnen universiteiten de eis nu ook opleggen aan de eigen studenten. Volgens de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) is deze wijziging een goede zaak voor de kwaliteit van het onderwijs. „Het dwingt universiteiten zich verder te profileren. Voor de student komt er dus meer keuze: hij zal na zijn bachelor niet meer automatisch bij de eigen universiteit blijven, maar eerder kiezen voor de master die bij hem past."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zesjescultuur binnenkort niet meer mogelijk
Sluiten