Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Zes maanden betaald babyverlof, twee voor vaders’

De PvdA wil dat ouders na de geboorte van hun kindje zes maanden betaald verlof krijgen om voor de baby te zorgen. Minstens twee maanden daarvan zouden voor de vader moeten zijn.

Lees ook: Ruim 40.000 handtekeningen voor langer papaverlof

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel gaat dat woensdag voorstellen in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Het plan is bedoeld voor de langere termijn.

Vaderverlof

Asscher stelde bij Prinsjesdag voor om het vaderverlof te verlengen van twee naar vijf dagen. Yücel vindt die verlenging een goede eerste stap, maar voor de langere termijn is het onvoldoende. De zes maanden komen wat haar betreft bovenop de vijf dagen vaderverlof en bovenop de in totaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof die de moeder heeft.

Lees ook: Vaders krijgen vanaf 2017 langer betaald vrij na de bevalling.

Yücel stelt dat een meerderheid van de mannen graag meer tijd zou willen besteden aan de zorg voor hun jonge kinderen, maar dat dat vaak gewoon niet lukt. Om dat te doorbreken, zou Nederland op termijn toe moeten naar een ‘Zweeds model’ met in totaal zes maanden betaald verlof bij de geboorte van een kind.

Salaris inleveren

Wat Yücel betreft worden de zes maanden betaald verlof niet meteen ingevoerd. Dat moet in stappen gebeuren. De kosten van het betaalde verlof zouden wat haar betreft verdeeld kunnen worden over de overheid, de werkgever en de ouder zelf. Die levert dan bijvoorbeeld gedurende het verlof eenderde van zijn salaris in.

Lees ook: Zweedse vaders krijgen drie maanden betaald verlof

Yücel gaat minister Asscher woensdag vragen om de mogelijkheden voor de uitbreiding van het ‘babyverlof’ alvast in kaart te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Zes maanden betaald babyverlof, twee voor vaders’
Sluiten