Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Nieuws 9 sep 2015 / 06:19 uur

‘Zelfgekozen dood jaagt vele mensen op de vlucht’

Schrijver Joost Zwagerman wierp zich de afgelopen jaren op als troostbrenger voor de nabestaanden van mensen die zelf een einde aan hun leven hadden gemaakt.

Nabestaanden

Zo sprak hij in november 2010 in Rotterdam troostrijke woorden op een bijeenkomst voor de achtergebleven familieleden en vrienden van mensen die zich voor de trein hadden geworpen. Die samenkomst werd georganiseerd door de NS en uitvaartverzorger Monuta, die aandacht wilden vragen voor de problematiek van zelfdoding. Zwagerman stelde toen ,,dat nabestaanden bij zelfdoding anders worden behandeld dan na ziekte of ongeluk”.

Lees ook: Joost Zwagerman pleegt zelfmoord

,,Een zelfgekozen dood jaagt vele mensen op de vlucht”, zei Zwagerman. ,,Je krijgt geen ach en wee, zoals na een natuurlijke dood. Bij een zelfmoord hebben de mensen het er maar liever niet meer over.”

Verpletterende stilte

De schrijver vertelde zijn gehoor destijds dat zijn vader rond de eeuwwisseling een poging tot zelfmoord had gedaan. ,,Bij toeval werd hij gevonden, maar hij lag wel drie weken op de intensive care”, aldus Zwagerman toen. ,,Dit was niet de bedoeling, zei mijn vader toen hij ontwaakte. Nu is hij blij dat hij nog in leven is, maar in die drie weken hebben wij een verpletterende stilte om ons heen ervaren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Zelfgekozen dood jaagt vele mensen op de vlucht’
Sluiten