Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 3 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Woede over verhogen accijns op mineraalwater

Het verhogen van de belasting op sappen en met name mineraalwater heeft tot woedende reacties geleid van zowel gezondheidsorganisaties als de Nederlandse consument. De gezondheid mag nooit ten kosten gaan van de noodzaak een gat in de begroting te dichten, is een veel gehoord verwijt.

Lees ook: Belasting op frisdrank en sapjes gaat flink omhoog

Uit Prinsjesdagstukken die RTL Nieuws heeft ingezien, zou blijken dat de belasting op mineraalwater en sap gelijkgetrokken wordt met de veel hogere belasting op frisdrank. „Dit getuigt van zeer tegenstrijdig beleid”, stelt Paul Rosenmöller, voorzitter Jongeren Op Gezond Gewicht. „Om een gat in de begroting te dichten, worden ambities op het gebied van gezondheid overboord gegooid. Samen met de overheid en private partijen werken we juist aan het bevorderen van het drinken van water en gezonde dranken.”

Protest

De ambitie van Jongeren Op Gezond Gewicht om de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn wordt hierdoor ernstig doorkruist, stelt Rosenmüller. Hij laat weten dat zijn stichting zal proberen deze maatregel, als die erdoor komt, via de Tweede Kamer ongedaan te maken.

Het Voedingscentrum vindt het ook niks dat mineraalwater onder het hogere belastingtarief moet gaan vallen. „Het is jammer dat door deze maatregel ook mineraalwater getroffen wordt”, zegt Els Dijkstra van het Voedingscentrum. „Het gebruik van water raden wij juist aan.” De Vereniging van Diëtisten (NVD) sluit zich hierbij aan, en pleit er meteen voor om naast water ook suikervrije frisdranken onder het lagere tarief te houden.

„Het lijkt verstandiger om de maatregel een positieve impuls te geven en de suikervrije dranken met 0 gram koolhydraten wel onder het lage tarief te houden”, zegt een woordvoerder van de NVD. „Op die manier zou je naast een financiële maatregel ook de gezondheid bevorderen.”

Boze consument

Op de website en Facebookpagina van Metro stroomden de reacties van met stomheid geslagen lezers binnen. „Water is een eerste levensbehoefte, daar meer belasting op vragen is van de pot gerukt”, schrijft Suzanne van Garderen. Er wordt opgeroepen massaal boodschappen in Duitsland te gaan doen.

„De cruise control aan samen met vrienden in 1 auto naar Duitsland en de kofferbak volgooien. Wat ben ik blij met mijn stationwagen”, zegt Freddie Berkenpies. „Hoe de domheid van Rutte en conserveringsmiddelen in je voordeel werken. Met een flinke bestelbus ritje Duitsland voor sap, drank en brandstof”, stelt Simon Brouwer.

Ook drinkwater duurder

Ook wordt opgeroepen om alleen nog maar kraanwater te drinken zodat de staatskas aan de maatregel geen geld overhoudt. Hoewel de overheid hierbij ook al aan de prijs gemorreld heeft. „Wist je trouwens dat de belasting op gewoon drinkwater dit jaar verhoogd is van 16 naar 33 cent per m3?”, schrijft Piet van der Plas. „Dat is 100 procent er bovenop, om dezelfde reden! Levert de staat ruim 100 miljoen extra op! En niemand die het opmerkt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Woede over verhogen accijns op mineraalwater
Sluiten