Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 19 sep 2015 / 11:00 uur

Woede om handelen agenten tegen donkere tiener VS

In de Verenigde Staten ligt het handelen van de politie tegen donkere mensen al een tijdje onder een vergrootglas. Een incident dat woensdagmorgen plaatsvond in het Amerikaanse Stockton, 130 kilometer ten oosten van San Francisco, heeft ook weer tot boze reacties geleid. Daar werd een 16-jarige Afro-Amerikaanse jongen door liefst vier agenten tegen de grond gewerkt omdat hij op een busbaan liep en vervolgens niet luisterde naar de bevelen van een agent.

Handgemeen

Een voorbijganger filmde de arrestatie van de tiener met zijn telefoon. Op de beelden is te zien hoe de agent de arrestant met een knuppel in toom houdt. Hij raadt de jongen aan zich niet te verzetten tegen de arrestatie als die schreeuwt dat de agenten van hem af moeten blijven. Vervolgens slaat hij de jongen in het gezicht en beveelt hem op de grond te gaan zitten. De jongen weigert echter.

Een vrouwelijke omstander schreeuwt de agent toe: ,,Dat is verdomme een kind! Raak hem niet aan, laat hem met rust. Het is een kind. Meen je dit nu? Hij heeft niets verkeerd gedaan.” Niet lang daarna verschijnen meerdere patrouillewagens met loeiende sirenes ten tonele en dwingen vier agenten de jongen op de grond. Hij wordt in de boeien geslagen en afgevoerd.

Lees ook: Beelden arrestatie in cel overleden Amerikaanse

YouTubegebruiker Edward Avendaño plaatste de video online onder de naam ‘Stockton Port City’. Via Facebook laat hij weten dat de agent de jongen staande wilde houden, omdat hij op een busbaan liep. De jongen bleef echter gewoon doorlopen. ,,De agent greep hem bij zijn arm, de jongen sloeg zijn hand weg, waarna de politie zijn knuppel pakte. Het vervolg is op de beelden te zien."

Was te voorkomen

Een woordvoerder van de politie van Stockton liet aan The Guardian weten dat de agent de jongen ,,om veiligheidsredenen” aansprak op zijn gedrag. ,,Dit soort dingen hoeven niet te gebeuren als mensen gewoon naar de rechtmatige instructies van agenten luisteren”, voegde hij eraan toe.

Lees ook: Moeder straft zoon met ‘arrestatie’

De tiener werd later vrijgelaten, maar moet mogelijk wel voor de jeugdrechter verschijnen. De familie van de jongen heeft een aanklacht ingediend tegen het handelen van de agent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woede om handelen agenten tegen donkere tiener VS
Sluiten