Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Waarschijnlijk geen levenden onder puin Alphen

Het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen bij het ongeluk vanmiddag in Alphen aan den Rijn, en of er doden zijn gevallen. Dat laat loco-burgemeester Kees van Velzen weten in een persconferentie. Eerder vandaag liepen werkzaamheden aan de Julianaburg in Alphen aan den Rijn volledig mis, toen twee hijskranen omvielen.

Tragisch

Eerder meldde de brandweer dat er sprake is van 20 gewonden, maar dit getal is volgens de loco-burgemeester niet zeker omdat er mogelijk bewoners op vakantie zijn. Eerder vandaag werd er al een man levend onder het puin vandaan gehaald, hij had alleen last van zijn heup. Een hond, die ook bekneld zat, heeft het ongeluk niet overleefd.Van Velzen noemt het een “tragisch ongeval” en laat weten dat er vanavond en vannacht wordt doorgezocht op de plaats van het ongeluk.

Twee reddingsteams van het Urban Search And Rescue (USAR.NL) met speurhonden hebben maandagavond een groot deel van de getroffen huizen en winkels doorzocht, maar niemand gevonden. De honden zijn getraind op het opsporen van levende mensen. Het is niet waarschijnlijk dat er nog levende mensen worden gevonden, of er doden zijn is nog niet bekend.

Instorting

Volgens Van Velzen bestaat er instortingsgevaar, omdat de kranen nog steeds dwars over de huizen liggen. De brandweer is met een ladderwagen omhoog gegaan om overzicht te krijgen over de ravage. Er wordt geprobeerd de kranen te zekeren, maar deze kunnen niet worden opgetild uit angst voor instorting en gasleidingen die onder de panden liggen.

Burgemeester

Van Velzen laat weten dat burgemeester Liesbeth van Spies terugkeert van vakantie, zij zal later maandagavond in Alphen aankomen. Het Rode Kruis vangt gewonden op en restaurants in de omgeving vangen bewoners op die niet terug naar hun huis kunnen. Er is in Alphen een noodverordening van kracht, wat betekent dat er een vliegverbod is in verband met drones. De gemeente Alphen aan den Rijn roept haar inwoners daarnaast op om niet naar de rampplek te komen. Toegestroomd publiek zou de hulpdiensten kunnen hinderen bij hun werkzaamheden.

Zie hieronder de beelden van het ongeluk, maandagmiddag rond vier uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarschijnlijk geen levenden onder puin Alphen
Sluiten