Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 sep 2015

Voedingssupplementen tegen geweld in gevangenis

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat volgend jaar gedetineerden in zeven gevangenissen voedingssupplementen geven, een unicum in de wereld. Met het geven van voedingssupplementen hoopt het ministerie het aantal geweldsincidenten terug te dringen.

Het ministerie bevestigt zaterdag berichtgeving in de Volkskrant hierover. Uit onderzoek is gebleken dat gevangenen die extra vetzuren, vitamines en mineralen tot zich nemen, minder agressief gedrag vertonen.

Unicum

,,Wij maken als eerste land de stap van laboratorium naar praktijk”, zegt Ap Zaalberg van het Wetenschappelijk Onderzoek – en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie in de krant. Hij promoveerde onlangs op onderzoek naar dit onderwerp.

Lees ook: D66: Studenten en gevangenen onder één dak

Uiteindelijk moeten enkele honderden gedetineerden meedoen aan het praktijkonderzoek dat volgend jaar begint, zo liet de woordvoerder van het ministerie weten. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid. Het onderzoek gaat enkele jaren duren met een tussentijdse evaluatie.

Geweld

Geweld van gedetineerden komt veelvuldig voor in gevangenissen. Een kwart van de medewerkers in penitentiaire inrichtingen heeft er mee te maken. Bij een proef van Zaalberg daalde het aantal incidenten bij gevangenen die extra supplementen hadden geslikt met 34 procent.

Justitie gaat volgend jaar gedetineerden in vijf penitentiaire inrichtingen en twee jeugdinrichtingen extra voedingssupplementen verstrekken. Dan beginnen Leidse onderzoekers ook een proef om te kijken of langdurig opgenomen psychiatrische patiënten minder agressief worden door betere voeding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Voedingssupplementen tegen geweld in gevangenis
Sluiten