Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Vluchtelingenchaos groeit op Grieks eiland Kos

Het Griekse eiland Kos kan de enorme stroom vluchtelingen bijna niet meer de baas. Op de Griekse televisie zijn dinsdag beelden te zien van vechtende vluchtelingen, die slaags raken met de politie.

De vlam sloeg in pan toen de Griekse politie een groep vluchtelingen naar een voetbalstadion wilde brengen. Daar aangekomen ontstond zoveel gedrang om binnen te komen dat agenten wapenstokken en brandblussers gebruikten om de groep op afstand te houden.

Bloedvergieten

De burgemeester van Kos waarschuwt in de Griekse media dat het eiland de vluchtelingenstroom niet meer aankan. ‘Bloedvergieten’ zou volgens hem op de loer liggen als de situatie niet snel verandert. Inmiddels zouden er zo’n zevenduizend vluchtelingen op het eiland zijn, op iets meer dan dertigduizend inwoners.

Lees ook: Nederlands gezin blijft in Lesbos voor vluchtelingen

Het aantal vluchtelingen op de Griekse eilanden is dit jaar enorm gestegen. Iedere dag komen er bootjes vanuit Turkije aan op de Griekse vakantiestranden in de Middellandse Zee. Meestal gaat het om Syrische vluchtelingen die asiel willen aanvragen in Europa.

https://twitter.com/mollycrabapple/status/630640716914532352

Opvangfaciliteiten op de eilanden zijn overvol. Veel vluchtelingen moeten daarom in provisorische kampen slapen in afwachting op documenten waarmee ze naar Athene kunnen reizen. Ook zou er een gebrek zijn aan voedsel voor de vluchtelingen.

De Griekse premier Alexis Tsipras noemde de toestroom aan vluchtelingen eerder al een crisis in een crisis. Hij heeft de Europese Unie om hulp gevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchtelingenchaos groeit op Grieks eiland Kos
Sluiten