Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 10 sep 2015 / 14:34 uur

‘Vluchtelingen zijn toffe huisgenoten’

Vluchtelingen laten samenwonen met studenten. Het is een van de plannen om asielzoekers in Nederland onder te brengen. In het Jongerenhuis in Eindhoven doen ze dit al bijna 15 jaar. „Ik noem mijn huisgenoten mijn kleurpotlodenfamilie. Waarin we als broers en zussen soms een hekel aan elkaar hebben en de volgende dag weer samen een biertje drinken op de bank”, zegt Saskia Bruininx (27).

Lees ook: Creatieve ideeën voor opvang asielzoekers

Eindhoven heeft twee Jongerenhuizen waar studenten en vluchtelingen met of zonder status met elkaar samenleven. Bruininx woont hier al vijf jaar. Ze is inmiddels afgestudeerd. Haar beeld van vluchtelingen is in die jaren veranderd. „In het begin dacht ik: ah een vluchteling, wat zielig. Met de tijd leer je dat het mensen zijn die willen integreren en die je niet moet pamperen. We houden gezamenlijk het huishouden draaiende. Je hebt meer verantwoordelijkheid dan in een regulier studentenhuis.”

Zelfstandigheid

De 73-jarige Sjaak Huijser is oprichter van de huizen voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar en woont er zelf ook. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat vluchtelingen niet gepamperd worden. Hiermee richt hij zich meteen tot de particulieren die zich als gastgezin aanmelden. Bij hem verblijven vluchtelingen nooit langer dan anderhalf jaar. „Want dan gaan ze hospitaliseren en verliezen ze hun zelfstandigheid, en dat is niet wenselijk”, zegt Huijser. „Ze moeten leren voor zichzelf te zorgen.”

„Zorg dat een vluchteling een dagbesteding heeft en maak duidelijke afspraken over de verblijfsduur”, raadt hij gastgezinnen aan. De asielzoekers die in het Jongerenhuis verblijven krijgen onder meer Nederlandse les en een cursus Talent Support. Ze worden vooraf goed gescreend. Huijser: „We selecteren op motivatie. Ze moeten aan zichzelf willen werken en niet achterover leunen en denken: Help, ik ben een vluchteling.”

Vlucht uit Sudan

Omar Samajedo (27) doet dat niet. De vluchteling was in Sudan boer en verzorgt nu de tuin van het Jongerenhuis en ook die van de buren. Hij vluchtte drie jaar geleden voor de oorlog. Hij belandde op een Grieks eiland en vervolgde zijn tocht per boot en vrachtwagen naar Nederland. „In het begin woonde ik op verschillende kamers”, vertelt Samajedo.

„Door mijn deelname aan Talent Support hoorde ik over het Jongerenhuis en hier woon ik nu zeven maanden.” Hij volgt ook taalles en kookt en maakt schoon in huis. „Hier leef je als een familie. We delen veel samen. Mijn huisgenoten zijn mijn vrienden. Dit is veel beter dan alleen wonen.” Samajedo vindt het een goed idee dat Nederlanders vluchtelingen in huis willen opnemen. „Ze hebben dezelfde problemen als ik en krijgen onvoldoende hulp. Ik hoop dat er veel huizen bij komen.”

Trauma

Cindy Moolenaar is creatief therapeut en begeleidt de jongeren die binnenkomen met een trauma. Hiernaast geeft ze weerbaarheidstrainingen met de insteek ’kom uit je hoekje en wees niet zielig’. „Het huis is een veilige haven om aan hun ontwikkeling te werken”, zegt Moolenaar. „Ik coach ze om hun problemen op dagelijks niveau behapbaar te maken.” Ze stimuleert de komst van particuliere gastgezinnen mist goed begeleid. „Je moet een vluchteling wel stimuleren iets te doen. Vaak wachten ze passief op hulp. Leer ze dat ze niet alleen vluchteling, maar daarnaast een persoon zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vluchtelingen zijn toffe huisgenoten’
Sluiten