Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 14 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Vluchtelingen slapen op Amsterdam Centraal

Groepen vluchtelingen hebben al meerdere keren noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen op Amsterdam Centraal. Als zij op doorreis naar Ter Apel ’s avonds de laatste trein naar Zwolle missen, blijven ze hulpeloos achter op het station.

Lees ook: In één week 3100 vluchtelingen naar Nederland

De politie was ook maandag bezig om een groep vluchtelingen die de nacht ervoor waren gestrand op het treinstation op weg te helpen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een deel komt vanuit Brussel, anderen vanuit Griekenland. Het gaat om enkele tientallen mensen.

Grotere groepen

De vluchtelingen brengen de nacht door onder de overkapping van het busstation. De groepen worden de laatste dagen groter en het komt steeds vaker voor dat er zieken en kinderen bij zijn, zegt VluchtelingenWerk Nederland. Zij maken zich hier zorgen over.

Op station geregistreerd

De mensen komen bijvoorbeeld met internationale treinen uit Duitsland en België en worden op het station geregistreerd. De politie helpt ze met een treinkaartje en zet ze op de trein naar het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Ze krijgen dan ook informatie over hoe ze er moeten komen en waar ze moeten overstappen.

Smokkelaars

Soms duurt het wat langer voordat mensen in het aanmeldcentrum waar de asielprocedure begint terechtkomen, zegt een woordvoerder van VluchtenlingenWerk. „Het gebeurt ook wel dat mensen gewoon ergens uit een busje worden gezet en dan zelfs geen idee hebben in welk land ze zijn.’’

De organisatie vindt dat de Rijksoverheid de doorstroom beter moet gaan regelen. „De stroom zal toenemen en het hangt nu af van vooral vrijwilligers en kerken af.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vluchtelingen slapen op Amsterdam Centraal
Sluiten