Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 7 sep 2015 / 07:23 uur

Vluchtelingen helpen vanuit de huiskamer

‘Iets doen voor een vluchteling’, dat lijken steeds meer Nederlanders te willen. En niet alleen in Italië, Griekenland of Turkije zetten zij zich in, ook in de ‘gewone’ Nederlandse huiskamer gaan de handen uit de mouwen. Een greep uit een paar kleine acties, maar met een enorm bereik dankzij sociale media.

1 Stroopwafels

‘Wat kunnen wij nog doen?’, zo vroegen zes jonge Amsterdammers zich af bij het zien van de beelden waarop massaal kleding en schoenen ingezameld worden voor vluchtelingen. Hen een warm-welkom-gevoel proberen te geven, besloten ze. Vrijdag werd daarom de Facebookpagina Amsterdam Verwelkomt opgericht, waarop mensen worden opgeroepen welkomstpakketjes voor vluchtelingen samen te stellen. In de pakketten dit keer geen eerste levensbehoeften, maar spullen ‘waar je zelf ook blij van zou worden’.

„Denk aan een pakje stroopwafels, een kaart van Nederland, een leuk spel, warme muts, een mooie tekening van oer-Hollandse dingen of een lieve boodschap”, zegt een van de initiatiefnemers Irene Krijgsman. Ruim 10.000 mensen hebben na een kleine drie dagen aangegeven een welkomstpakketje te maken en deze 12 september naar een verzamellocatie in Amsterdam te brengen. Inmiddels zijn er ook initiatiefnemers in Utrecht, Den Haag, Alkmaar, Leiden, Leeuwarden en Rotterdam opgestaan, die op 12 september de welkomstpakketten in deze steden zullen verzamelen.

2 Postpakketje

Nienke Bloem en Jacoby Mensinga roepen mensen op een kleine zoektocht door het huis te starten naar spullen die zij niet meer nodig hebben, maar vluchtelingen wel. Om logistieke moeilijkheden en torenhoge verzendkosten van talloze hulppakketten te voorkomen, worden mensen gevraagd de spullen rechtstreeks naar Lesbos te sturen.

„Voor 22 euro verstuur je een pakket naar Griekenland”, zegt Bloem. „Zo kan je zelf vanuit huis iets doen op een moment dat het jou uitkomt.” Zomaar alles wat overbodig is in je huis in het pakket stoppen is overigens niet de bedoeling. Op de Facebookpagina Dutch Parcels for Refugees staat een paklijst. „Wij hebben nauw contact met vrijwilligers op Lesbos over wat er nu nodig is”, zegt Bloem. Op de Facebookpagina staan inmiddels tientallen foto’s van mensen die fanatiek hun huis hebben doorgespit en een doos klaar hebben staan voor verzending.

Gepostet von Dutch Parcels for Refugees am Samstag, 5. September 2015

3 Airbnb

Vluchtelingen die een verblijfvergunning hebben in huis halen en de woonkosten delen, dat is het idee van Reinout de Kraker. Hij richtte de website Takecarebnb.com op. Afgelopen vrijdag zat hij met de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens om de tafel om de ‘laatste hobbels in de weg’ te bespreken. „Wat betreft regelgeving moeten er nog een aantal dingen geregeld worden. Daar zijn we nu druk mee”, zegt De Kraker. 30 mensen hebben volgens De Kraker al aangegeven hun woning beschikbaar te stellen.

4 Rugzakjes

Bag to the future wil een connectie maken tussen Nederlandse kinderen en de kinderen die na een zware reis aankomen op Lesbos. Zij vragen daarom ouders samen met hun kind een kinderrugzakje te vullen met spulletjes, een mooie tekening of een briefje met een boodschap. De rugzakjes worden tot 19 september verzameld op locaties in Amsterdam, Laren, Rotterdam, Den Haag en Zwolle. „We hebben dit klein opgezet, maar al na een paar uur was het gekkenhuis”, zegt een van de initiatiefnemers. „We zijn nu hard op zoek naar logistieke hulp.”

Ons buurmeisje bracht net dit mooie tasje. Lofe Bente… zo lief

Gepostet von Bag To The Future am Donnerstag, 3. September 2015

5 Slaapzakken

10.000 slaapzakken verzamelen binnen drie weken, dat is het doel van de actie Slaapzakken voor Lesbos. „Momenteel slapen duizenden mannen, vrouwen en kinderen op straat. We willen zoveel mogelijk mensen warmte bieden, nog voor de herfst start”, zegt Sander, een van de initiatiefnemers. De slaapzakken kunnen gedoneerd worden bij verschillende kringloopwinkels door het land.

https://www.facebook.com/&/posts/704516322981934

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vluchtelingen helpen vanuit de huiskamer
Sluiten