Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 22 sep 2015

Vanaf 2017 is Chinees een examenvak

Leerlingen van het vwo kunnen zich gaan storten op de Chinese taal. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft besloten dat de Aziatische taal een officieel examenvak wordt. Vanaf 2017 kunnen de scholieren examen Chinees doen.

„De economische, politieke en culturele invloed van China op het wereldtoneel groeit”, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. „Die ontwikkeling gaat aan Nederland niet voorbij. Sterker, bedrijfsleven, kennisinstellingen en culturele instellingen onderhouden nu al intensieve contacten met Chinese partners. Nederland is gebaat bij goede relaties met China. Kennis van de Chinese taal en cultuur is daarvoor onontbeerlijk. Dit vormt de achtergrond voor het opnemen van onderwijs in de Chinese taal.”

Al aan zien komen

Veel scholen in het voortgezet onderwijs zagen die ontwikkeling al aankomen. Zij startten in hun vrije ruimte al met het vak en lieten een leerplan voor Chinese taal en cultuur voor het vwo ontwikkelen. Toen dat er was, vroegen zij het ministerie om het in een examenpilot te mogen doen. Bij slagen van de pilot zou het vak vervolgens een officieel examenvak kunnen worden.

Het ministerie gaf gehoor aan de wens van de scholen. Van 2010 tot en met 2013 liep de examenpilot voor Chinees in het vwo. De proef is geslaagd. Het blijkt mogelijk om in het vwo de leerlingen een behoorlijke beheersing van taalvaardigheden in het Chinees bij te brengen. Het behaalde niveau is in termen van het Europees referentiekader voor talen wel lager dan bij alle andere vreemde talen die worden geleerd.

Toontaal

Dat heeft twee redenen: Chinees is een toontaal en Chinees kent een zeer afwijkend karakterschrift. Beide kenmerken vragen van de leerlingen extra tijd en inspanningen. Om die reden wordt het vak voorlopig alleen ingevoerd in het vwo.

Het vak krijgt de benaming Chinese taal en cultuur in plaats van het bij de moderne vreemde talen gebruikelijke taal en literatuur. „De vaardigheden die de leerlingen verwerven, zijn onvoldoende om Chinese literatuur in de oorspronkelijke taal te kunnen lezen”, verklaart Dekker.

Lees ook: Chinees voor veel Chinezen Chinees

Alternatief voor Duits

Het gaat om een nieuwe taal naast de andere talen die scholen ook mogen aanbieden. De taal krijgt een vergelijkbare positie. Chinees kan in de onderbouw worden gekozen als alternatief voor Duits of Frans.

Als de introductie van het vak Chinese taal en cultuur in het vwo succesvol blijkt te zijn, kan volgens Dekker in de toekomst worden bezien of de introductie van dit vak voor de havo een optie is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vanaf 2017 is Chinees een examenvak
Sluiten