Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 11 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Vader Aylan beschuldigd van mensensmokkel

De vader van Aylan, het 3-jarige Syrische jongetje dat aanspoelde op het strand van Bodrum, wordt beschuldigd van mensensmokkel. Volgens een Iraakse vrouw, die zegt samen met het gezin de oversteek te hebben gewaagd, was Abdullah Kurdi kapitein van het bootje dat voor de Turkse kust kapseisde. Dat zegt de vrouw tegen het Australische Network Ten.

Lees ook: Schokkend: foto aangespoelde vluchteling van 3

Zainab Abbas is inmiddels in Irak, maar haar nicht Lara Tahseen, die in Sydney woont, sprak namens haar met Ten News. De vrouw zegt dat ze 10.000 dollar betaalde voor de oversteek van Bodrum naar het Griekse eiland Kos. ,,Hij was een mensensmokkelaar en bestuurde het bootje’’, zegt Tahseen in naam van Abbas.

Ze werd nog gerustgesteld door een smokkelaar die zei dat de kapitein, de vader van Aylan, zelf zijn vrouw en kinderen zou meebrengen op de boot. "Hij voer als een gek. Het bootje ging veel te snel en kantelde door een hoge golf.”

Vader ontkent

Abdullah Kurdi heeft de beschuldigingen ontkend tegenover The Wall Street Journal. ,,Ik verloor mijn familie, ik verloor mijn leven, ik verloor alles, laat ze zeggen wat ze willen.”

Het beeld van de kleine Aylah die door een agent weggedragen wordt, staat nog bij een ieder op het netvlies gebrand. De foto zorgde wereldwijd voor een storm van verontwaardigde reacties. De politie arresteerde in de nasleep van het tragische ongeval vier mannen die verdacht worden van mensensmokkel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vader Aylan beschuldigd van mensensmokkel
Sluiten