D. van Aken
D. van Aken Nieuws 28 sep 2015 / 08:41 uur

‘Syrische kindbruiden onder asielzoekers’

Ten minste 34 Syrische kindbruiden hebben tussen januari 2014 en begin dit jaar asiel aangevraagd in Nederland. Daarnaast zouden er nog eens 22 zogeheten ‘nareizende bruiden’ onderweg zijn naar Ter Apel, tienermeisjes waarvan de man al in ons land verblijft. Dat blijkt uit een intern stuk van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) waar RTV Noord inzage in heeft gehad.

Lees ook: ‘Asielzoekers in lege kamers verzorgingshuis’

De cijfers dateren van eind maart 2015. De IND schrijft onder meer dat negen van de 34 geregistreerde kindbruiden inmiddels de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Verder blijkt dat de oudste man (38) getrouwd is met een meisje van 15 jaar. Of de bruidjes inmiddels in Ter Apel zijn aangekomen is niet bekend.

Kindhuwelijken erkend

Kindhuwelijken worden in Nederland erkend, mits geregistreerd in land van herkomst. Volgens critici is het gedoogbeleid van de overheid er vooral op gericht om politiek gevoelige discussies te voorkomen. "De meisjes hebben eigenlijk hulp nodig. Op het moment dat ze gevangen zitten in een gedwongen huwelijk is de kans op nieuwe trauma’s groot", zegt een hulpverlener tegen RTV Noord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Syrische kindbruiden onder asielzoekers’
Sluiten