Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Succes in strijd tegen vertraging door koperdiefstal

Het aantal vertragingen met de trein neemt af omdat er behoorlijk minder koper bij het spoor wordt gestolen. In de eerste zes maanden van dit jaar haalden vandalen 54 keer koper bij het spoor weg, zo meldt spoorbeheerder ProRail. Dit is een daling van 57 procent vergeleken met het eerste halfjaar uit 2014, toen dit nog 127 keer gebeurde.

Door de aanpak en preventie van koperdiefstal hadden treinreizigers vorig jaar 67 minuten minder vertraging. Wel benadrukt ProRail dat het nog ‘iets te vroeg’ is om victorie te kraaien.

https://twitter.com/xDemileurs/status/528452307135238145

„Er wordt nog steeds koper van het spoor gestolen”, benadrukt een woordvoerder. „Je ziet dat het met 54 diefstallen in het eerste halfjaar flink afneemt, maar het is hiermee nog niet voorbij. Voor de reiziger neemt de overlast af, maar die is er helaas nog wel.”

Lees ook: Commando’s en dna jagen koperdieven weg

https://twitter.com/Kitsbericht/status/507786081493082112

Aanpak

Wel is duidelijk dat de enkele jaren geleden gestarte aanpak van koperdiefstal werkt. Na het topjaar 2011, toen er 515 incidenten plaatsvonden, startte ProRail een actieplan. Naast (infrarood)camera’s en bewegingsmelders langs het spoor, worden ook beveiligers met honden ingezet. Ook krijgt het koper een speciaal watermerk, waardoor iemand die het probeert te verkopen zonder verklaring voor de herkomst het haasje is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Succes in strijd tegen vertraging door koperdiefstal
Sluiten