Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Strijd om goedkoopste supermarkt, Metro vergelijkt

Jumbo is goedkoper dan Albert Heijn, zo stelt de supermarktketen deze week in een paginagrote advertentie. Als bewijs wordt een kassabonnetje van Albert Heijn naast een bonnetje van Jumbo getoond. ’Dirk is de goedkoopste. Altijd’, luidt de reactie van supermarkt Dirk van den Broek in een al even grote advertentie. Terwijl Jumbo ’laagsteprijsgarantie’ biedt. Een advertentieoorlog met vergelijkingen woedt. „Maar”, zo benadrukt een woordvoerder van Albert Heijn. „Die prijsvergelijkingen met bonnetjes worden gedaan met producten die zij kiezen en op momenten dat het hen uitkomt.” Metro nam daarom de proef op de som. Welke supermarkten is volgens onze steekproef de goedkoopste?

15 willekeurige producten

We vergelijken de prijzen van 15 willekeurige alledaagse boodschappen van de twee strijdende supermarkten: Jumbo en Dirk. En van Albert Heijn. Waar mogelijk namen we exact dezelfde merken. Dat lukte niet met de merkloze broccoli, rucola, veldsla, volkoren brood en spinazie. Hier kiezen we voor de goedkoopste optie die de supermarkten aanbieden. Bij de olijfolie kiezen we voor het huismerk van de supermarkt. Acties negeren we.

Totaal

Onder de streep komt Jumbo als winnaar uit de bus. Het totaalbedrag van deze 15 lukraak gekozen producten is het laagst bij Jumbo. Maar hoe zit het met de producten afzonderlijk?

Zes van de 15 producten, blijken bij Jumbo inderdaad goedkoper dan bij Dirk of Albert Heijn. De overige negen producten hebben bij zowel Jumbo als Dirk dezelfde prijs en zijn bij deze twee supermarkten goedkoper dan bij Albert Heijn. Jumbo lijkt hiermee daadwerkelijk de goedkoopste of gedeeld de goedkoopste.

Merk versus merkloos

Opvallend is dat de producten die bij zowel Jumbo als Dirk ’even goedkoop’ zijn, merkproducten zijn. Producten als Coca-Cola, Lays-chips en Becel-margarine zijn hetzelfde geprijsd bij Jumbo en Dirk. Kijken we naar de merkloze producten zoals veldsla, rucola, broccoli en volkoren brood, dan is Dirk duurder dan Jumbo. Albert Heijn is met bijna alle producten net een paar cent duurder dan zowel Dirk als Jumbo, behalve als het gaat om Elstar-appels. Deze zijn het duurst bij Dirk. De advertentieslogan: ’Dirk is de goedkoopste. Altijd’ klopt hier dus niet.

Reactie

Een woordvoerder van Dirk van den Broek laat weten dat Dirk altijd naar de laagste prijs bij vergelijkbare artikelen streeft. „Bij fruit is het echter niet eenvoudig om ‘appels met appels’ te vergelijken. Kwaliteit kan verschillen. De prijs van groente en fruit kan ook nog eens van dag tot dag verschillen.”

Albert Heijn

Aan Albert Heijn vragen we of een prijsverlaging in het verschiet ligt, omdat zij als duurste uit onze test komen. „De prijzen worden dagelijks in de gaten gehouden. We verlagen regelmatig", zegt een woordvoerder. „Maar het gaat ons om het totaalplaatje: een goede service, vernieuwen en een uitgebreid assortiment met betaalbare producten. Dat is wat volgens ons uiteindelijk het verschil maakt. En verrassende acties.”

Reageer op artikel:
Strijd om goedkoopste supermarkt, Metro vergelijkt
Sluiten