Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 20 sep 2015 / 16:39 uur

‘Stop verplicht weggooien van broodjes na 2 uur’

In de strijd tegen voedselverspilling moet de ‘doorgeslagen’ wet die verplicht dat belegde broodjes na 2 uur buiten de koeling weg moeten worden gegooid, worden aangepast. Dat stelt Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid ChristenUnie. Maandag wordt de ‘aanpak voedselverspilling’ in de Kamer besproken en zal zij er alles aan doen de wettelijke 2-uursnorm op te laten schroeven naar 4 uur.

Stations

„Het gaat om vers belegde broodjes die bijvoorbeeld op stations in de kiosken verkocht worden, maar ook in de catering. Er wordt nu door deze 2-uursnorm heel veel voedsel weggegooid", zegt Dik-Faber. „Een grote bron van verspilling."

Lees ook: Zonnebrand is beperkt houdbaar, maar waarom?

Voedselveiligheid

Dik-Faber schreef vorig jaar een initiatiefnota met onder andere dit voorstel. De staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, reageerde hierop dat uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de voedselveiligheid niet gegarandeerd kan worden als er een 4-uursnorm wordt gehanteerd.

Maar daar neemt Dik Faber geen genoegen mee. „Voedselveiligheid staat ook bij mij voorop. Maar ik vraag me af of we hierin niet zijn doorgeslagen. In bijvoorbeeld Spanje, waar het warmer is, en in Engeland mogen broodjes ook vier uur buiten de koeling. Waarom kan het daar wel en in Nederland niet?"

Onzinhoudbaarheidsdata

Ook zet Dik-Faber zich maandag in voor het veranderen van de in haar ogen onnodige verplichte vermelding van houdbaarheidsdata op verpakte verse producten. „Appels die niet verpakt zijn, hoeven geen houdbaarheidsdatum. Maar zodra er een plasticje omheen zit, moet er een datum op", legt Dik-Faber uit. „Veel consumenten zijn zo gewend zich aan deze datum te houden dat groente en fruit wordt gegooid, ook al is er niks mis mee."

Ook de houdbaarheidsdatum op producten die nauwelijks kunnen bederven, zoals chocolade of rijst, zijn een doorn in haar oog. Er is al een lijst waarop producten staan die in Europa niet verplicht een houdbaarheidsdatum hoeven, hier staat onder andere suiker op. Dik-Faber wil dat deze lijst zo snel mogelijk uitgebreid wordt met meer producten.

Hoe nu?

De staatssecretaris heeft vorig jaar al aangegeven hier hetzelfde over te denken en zich hier ook voor in te zetten. „Ik wil weten wat er intussen gebeurd is", zegt Dik-Faber. „Ik krijg het gevoel dat er hier en daar wat gepraat wordt. Maar er concreet niks gebeurt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Stop verplicht weggooien van broodjes na 2 uur’
Sluiten