Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 28 sep 2015 / 16:12 uur

Steeds meer landen willen vluchteling ‘afschrikken’

Terwijl de burgerinitiatieven om te demonstreren tegen de komst van nog meer vluchtelingen toenemen, doen ook steeds meer overheden een poging vluchtelingen ‘af te schrikken’ naar hun land te komen.

Facebook

Reclamebanners via Facebook zijn het nieuwste wapen om vluchtelingen buiten de deur te houden. De Belgische staatssecretaris Theo Francken kocht bij Facebook banners in met de boodschap dat het geen zin heeft om naar België te komen. De’ reclame’ komt vanaf deze week op de Facebooktijdlijn van jonge mannen tussen de 25 en 45 jaar oud in en rond Bagdad.

Lees ook: België gaat vluchtelingen via Facebook ‘afschrikken’

Volgens Francken zijn veel asielzoekers die naar België komen geen oorlogsvluchtelingen uit Syrië, maar alleenstaande mannen uit Irak. Hij wil met de advertenties op Facebook duidelijk maken dat ze weinig kans hebben om erkend te worden als vluchteling.

Advertentie

Eerder deze maand deed Denemarken al een soortgelijke ontmoedigingspoging. In Libanese kranten liet de Deense overheid advertenties plaatsen met de strekking: ‘vluchtelingen kom niet naar Denemarken, want zo leuk is het hier niet.’ In de advertentie werd opgesomd waarom.

Zo worden nieuwe vluchtelingen in Denemarken gekort op hun uitkering. De sociale voorzieningen voor hen zijn met 50 procent verminderd. Ook wordt van nieuwe vluchtelingen onder meer geëist dat zij Deens leren. Het korten op de financiële bijstand lijkt voor Denemarken vruchten af te werpen. Aan de Deense zender TV2 vertelt een vluchteling dat hij vanwege de gehalveerde uitkering nu zijn weg naar Zweden vervolgt.

Ook Duitsland had een plan om iets met de uitkering voor vluchtelingen te doen en hen zo te ontmoedigen naar Duitsland te komen. Vluchtelingen die via een ander EU-land Duitsland binnenkwamen, zouden geen uitkering meer krijgen. Maar vorige week ging dit plan weer van tafel.

Afschrikvideo

Eerder deze zomer maakte Duitsland wel al een ‘afschrikvideo’ voor vluchtelingen uit de Balkanlanden. In deze video werd benadrukt dat de kans zeer klein is dat een asielaanvraag van vluchtelingen uit de Balkan in Duitsland wordt gehonoreerd. De video werd afgelopen augustus op onder meer de Servische, Albanese en Kosovaarse televisie uitgezonden.

https://www.youtube.com/watch?v=4yibT9piM2o

Australië zette vorig jaar al een video online als waarschuwing voor bootvluchtelingen. Met de slogan ‘No Way. You will not make Australia home’ zegt het land tegen asielzoekers dat het geen zin heeft naar het zuiden te trekken. Asielzoekers die per boot Australië bereiken, mogen zich niet in het land vestigen, zelfs als het werkelijk vluchtelingen betreft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer landen willen vluchteling ‘afschrikken’
Sluiten