Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 28 sep 2015 / 08:30 uur

Separatisten stap dichter bij zelfstandig Catalonië

De separatisten die strijden voor een onafhankelijk Catalonië hebben de regionale verkiezingen gewonnen. Partijencoalitie Junts pel Sí (Samen voor ’ja’) van zittend premier Artur Mas behaalde geen absolute meerderheid, maar samen met de ultralinkse CUP is die er wel. Of ze het nu samen voor elkaar krijgen om zich af te scheiden van Spanje is nog maar de vraag.

Lees ook: Wat merkt toerist van onafhankelijk Catalonië?

Hoewel Junts pel Sí en CUP in het 135 zetels tellende parlement wel een meerderheid hebben met samen 72 zetels, halen ze die waarschijnlijk niet in het aantal stemmen. Nadat iets meer dan 90 procent van de stemmen was geteld, hadden de separatisten 47,75 procent van de stemmen gekregen. Hierdoor hebben ze wel de controle over de wetgevende macht, maar niet het mandaat om een afsplitsing van Spanje voort te zetten.

‘Onmogelijk’

Toch willen de partijen in de komende weken de basis gaan leggen voor een onafhankelijk Catalonië. Hun doel is dit binnen achttien maanden te kunnen uitroepen. Volgens de regering in Madrid is een afsplitsing volgens de grondwet helemaal niet mogelijk.

Populair

Catalonië is een van de populairste Spaanse regio’s met als hoofdstad Barcelona, in het noorden de Pyreneeën en de 580 kilometer lange Middellandse Zeekust met de bekende Costa Brava in het oosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Separatisten stap dichter bij zelfstandig Catalonië
Sluiten