Alrik de Jong
Alrik de Jong Nieuws 1 sep 2015

‘Rokers worden behandeld als joden door de nazi’s’

Een Noorse politicus heeft het niet op bepaald tactvolle wijze opgenomen voor rokers. Geir Finne van de Kystpartiet (Kustpartij) vindt dat de discriminatie van rokers veel te ver gaat.

“Het is belachelijk hoe er tegenwoordig met rokers wordt omgegaan. Dat is sinds de bezetting niet meer voorgekomen. Rokers in Noorwegen zijn als joden in nazi-Duitsland”, zei Finne op de zender TV2. “Het is legale discriminatie. We leven als Oost-Duitsers onder de Stasi”, vervolgde de oud-walvisjager.

Lees ook: Cokesnuivende Britse politicus treedt af

In Noorwegen is met afschuw gereageerd op de uitspraken, behalve door partijgenoot Kristian Andresen. "In de politiek moet je soms gewoon duidelijke taal spreken. Dat heeft Finne gedaan en daar sta ik achter."

De Noorse schrijfster en regisseuse Monica Csango, één van de 1.500 joden in Noorwegen, reageerde op de uitlatingen. “Geef de Kystpartiet een jaar pauze en verplicht de partijleden zich te verdiepen in de geschiedenisboeken”, zegt ze. Ook op social media wordt de partij wegens de uitspraken afgemaakt, schrijft The Local.

Kystpartiet

De Kystpartiet, in 1999 opgericht door vissers en walvisjagers, is een agrarische en conservatieve partij in het centrum van het Noorse politieke bestel. Alleen van 2002 tot en met 2005 maakte de partij deel uit van het Noorse parlement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Rokers worden behandeld als joden door de nazi’s’
Sluiten