Rens Oving
Rens Oving Nieuws 25 sep 2015 / 16:21 uur

Reisapps voor vluchtelingen zijn razend populair

Naast eten, drinken en onderdak hebben vluchtelingen vooral behoefte aan informatie. Hoe kom ik bij de grens? Waar kan ik me aanmelden voor asiel? Hoe kom ik aan een huis en aan werk? En wat moet ik doen als ik in nood ben?

Lees ook: Om deze reden hebben vluchtelingen een smartphone

Het zijn slechts een paar van de vragen die mensen op de vlucht zich kunnen stellen. En zoals dat tegenwoordig zo vaak gaat, is er steeds vaker een app om je onderweg te helpen. Vooral voor Syrische oorlogsvluchtelingen wordt in de afgelopen maanden de ene na de andere handige app gelanceerd.

Een kleine greep uit de apps die in sommige gevallen zelfs levens kunnen redden.

Turkije – Gherbetna

Een van de eerste apps voor Syriërs op de vlucht was Gherbetna. Specifiek bedoeld voor vluchtelingen die in Turkije hun weg proberen te vinden. Vooral de vacaturebank is populair. Ook het gedeelte waarin wordt uitgelegd hoe de Turkse bureaucratie werkt, is bijzonder nuttig.

Libanon – Dawaween

In Libanon wonen 1,2 miljoen Syriërs in vluchtelingenkampen. Ook voor hen is er een app met praktische informatie over hun tijdelijke verblijfplaats.

Hongarije – InfoAid

Alhoewel veel Hongaren niet altijd even gastvrij zijn voor de enorme stroom vluchtelingen die door hun land trekt, geldt dat zeker niet voor iedereen. Deze zomer lanceerde een groepje vrijwilligers InfoAid. In het Arabisch wordt uitleg gegeven over allerlei praktische zaken: van drinkwater tot treinkaartjes.

Kroatië – Facebook

#Attantion #انتباه Refugees are coming form Serbia to Croatia , Please make attention there is some land in Croatia…

Gepostet von Dear refugees: Welcome to Croatia am Dienstag, 15. September 2015

Nadat Hongarije de grens met Servië had gesloten, boog de vluchtelingenstroom af naar Kroatië. Dit was niet zonder gevaar. In het land liggen nog mijnenvelden uit de Balkanoorlog. De Facebookgroep ‘Dear Refugees: Welcome to Croatia’ waarschuwt waar deze velden liggen.

Duitsland – Welcome-App Dresden

Voor de meeste Syriërs is Duitsland hun eindpunt. Maar eenmaal daar aangekomen, begint het opbouwen van een nieuw nog maar net. In veel Duitse steden spelen ze daarop in met een app. Zoals in Dresden waar in het Duits, Engels en Arabisch kort en bondig wordt uitgelegd waar je moet zijn als je iets nodig hebt van de overheid.

Overal – Refuchat

Bijzonder handige app die Engels, Duits, Arabisch en Farsi kan vertalen. Nog handiger: de app kan ook praten waardoor communicatie nog makkelijker wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Reisapps voor vluchtelingen zijn razend populair
Sluiten