Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 16 sep 2015 / 07:01 uur

Plan vluchtelingeneiland neemt serieuze vormen aan

Het plan van de Egyptische miljardair Naguib Sawiris om een eiland te kopen om daar vluchtelingen onderdak te bieden, begint serieuze vormen aan te nemen. Hij is momenteel in onderhandeling met de privé-eigenaren van twee Griekse eilanden.

Twee eilanden

De telecomtycoon zou zijn benaderd door de UN Refugee Agency (ANHCR), de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, om een samenwerking aan te gaan, aldus Yahoo. Eerder schatte Sawiris dat het project hem zo’n 90 miljoen euro zou kosten. Gezien het vermogen van de Egyptenaar, zo’n 2,5 miljard euro, is dat geen probleem.

Lees ook: Miljardair wil eiland opkopen voor vluchtelingen

Orascom Telecom Media and Technology, het bedrijf van Sawiris, bevestigde in een verklaring van 14 september dat de miljardair ,,twee particuliere Griekse eilanden heeft gevonden die geschikt lijken voor het project”. In de verklaring staat ook dat contact is opgenomen met de eigenaren. Aan hen is duidelijk gemaakt dat Sawiris graag in onderhandeling wil.

Bijzonder plan

Sawiris kwam ongeveer twee weken geleden met het opzienbarende plan om honderdduizenden vluchtelingen onderdak te bieden op een Grieks of Italiaans eiland. Hij wil zelf een begin maken met de aanleg van de infrastructuur, daarna kunnen vluchtelingen zelf een stad opbouwen, waar ze kunnen wonen tot het weer veilig is in hun thuisland.

Hoewel het ANHCR enthousiast is over het plan, is er meer voor nodig om het te laten slagen. Ook de Griekse overheid zal ermee in moeten stemmen. Eerder gaf Sawiris aan al contact te hebben gezocht met de Griekse en Italiaanse overheid.

Mocht het eiland er komen, moet het de naam krijgen van het verdronken Syrische jongetje Aylan Kurdi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plan vluchtelingeneiland neemt serieuze vormen aan
Sluiten