Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 9 sep 2015 / 09:35 uur

Opmars wilde kat in gevaar door dierenvrienden

De wilde kat is in opmars in Nederland. Maar tegelijkertijd loert er ook gevaar voor deze jonge populatie die sinds anderhalf jaar in Zuid-Limburg rondloopt: dierenliefhebbers. Mensen die denken een gedumpte kitten te redden uit het bos en een wilde kat mee naar huis nemen.

Lees ook: Levende en dode kittens gedumpt bij Tropenmuseum

Eenmaal thuis blijkt het beestje helemaal niet zo schattig, maar agressief en schichtig. Vorige week werd er nog een wilde kitten bij een opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren gebracht in het Belgische Opglabbeek. Stichting Ark Natuurontwikkeling waarschuwt wandelaars dan ook niet zomaar jonge katten uit de bossen in Zuid-Limburg mee te nemen.

Vaker in opvang

„Er worden vaker wilde katten bij de opvang gebracht”, zegt Anke Brouns van Ark. De natuurorganisatie volgt de wilde katten op de voet en onderzoekt waar natuurlijke verbindingswegen moeten worden aangelegd om het leefgebied van de dieren te vergroten. Brouns schat dat er momenteel tien tot twintig katten in de bossen in Zuid-Limburg leven. En dat worden er niet meer als mensen de jongen meenemen.

„Het jonge dier dat naar Opglabbeek is gebracht, werd gevonden in het gebied tussen de Ardennen en de Eifel en meegenomen naar huis in de veronderstelling dat het ging om een gedumpte of ontsnapte kat”, zegt Brouns. „Omdat het agressief en schichtig bleef werd contact opgenomen met specialisten die vrij zeker zijn dat het een wilde kat is.”

Dus als je een grijs getijgerd jong katje in het bos ziet, wees dan alert. „Waarschijnlijk is de moeder voedsel aan het zoeken en komt ze later weer terug.”

Weg sinds Middeleeuwen

De Europese wilde kat lijkt qua vacht op cyperse katten en is ook verre familie van de huiskat. Maar de wilde variant was eerder in Nederland dan de gedomesticeerde. „Waarschijnlijk verdween de wilde kat al voor de Middeleeuwen uit ons land”, weet Brouns. „De laatste jaren maakt het dier een comeback. Vanuit de Eifel en Ardennen hebben de eerste wilde katten zich in Zuid-Limburg gevestigd in het Vijlenerbos bij Vaals en in aangrenzende bossen in België en Duitsland.”

Onderzoek

Sinds 2014 doet ARK met subsidie van de provincie Limburg onderzoek naar het terreingebruik en de migratieroutes van wilde katten in Zuid-Limburg. Hiervoor hebben vijf katten een zender om gekregen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opmars wilde kat in gevaar door dierenvrienden
Sluiten