Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

‘Opeens besef je: dat zijn Syrische vluchtelingen’

Op de Griekse vakantie-eilanden in de Egeïsche Zee loopt de spanning op. De eilandjes kunnen de alleen maar groter wordende stroom vluchtelingen uit Turkije niet meer aan. Op Kos kwam het dinsdag in de chaos tot opstootjes. Zonder spontane hulp van toeristen stort het kleine beetje opvang helemaal in, concludeert de Nederlander Geert van der Varst op Lesbos.

“Gigantisch”, noemt Van der Varst het contrast op het vakantieparadijs. „Het is hier prachtig, maar ondertussen voltrekt zich een menselijk drama.” Na aankomst op het nog geen 10 kilometer van de Turkse kust gelegen Griekse eiland vallen de vluchtelingen uit Syrië direct op. „Ik moest vanaf de luchthaven in Mytilini in het zuiden met de bus naar Molyvos in het noorden. Tijdens die rit zie je alleen maar mensen langs de weg lopen. Opeens besef je: dat zijn Syrische vluchtelingen.”

Oversteek

De Syriërs die met rubberbootjes de oversteek van Turkije naar Molyvos wagen, willen vanuit Mytilini naar het vasteland van Griekenland. „Ze leggen de 70 kilometer van Molyvos naar Mytilini lopend af, in de volle zon en hitte van meer dan 30 graden. Vaak zelfs zonder schoenen, omdat ze die onderweg zijn verloren.”

Griekenland is inmiddels Italië voorbij als meest geliefde bestemming voor mensensmokkelaars. En het einde van de stroom vluchtelingen is nergens in zicht. „Ik hoorde gisteren van een Syriër dat er hele massa’s staan te wachten om de oversteek te maken. Eerst kwamen er een paar mensen op de Griekse eilanden, toen honderden en nu duizenden per dag. Gisteravond zag ik in de haven van Molyvos weer veertig mensen aankomen.”

Hulp

Niet de autoriteiten, maar de eigenaresse van een restaurantje aan de haven blijkt de opvang van de bootvluchtelingen te regelen. „Zij zorgt dat ze wat te eten, een flesje water, schoenen en een petje krijgen en soms een bal voor de kinderen. Ook regelt ze een bus naar Mytilini. Alles komt van toeristen die geld of wat kleding achterlaten. De supermarkt verzamelt de giften en verrekent dit met bijvoorbeeld het water dat wordt uitgedeeld.”

Het valt Van der Varst op hoe veel mensen zich tijdens hun vakantie ‘opofferen’ voor de Syriërs. „Hartverwarmend. Er is hier anders helemaal niks voor de vluchtelingen geregeld.”

Lees ook: Webcams op Kos tegen vrees voor bootvluchtelingen

Vluchtelingenvrees

De Griekse eilanden proberen met webcams te voorkomen dat toeristen wegblijven omdat ze denken op vakantie constant met leed geconfronteerd te worden. Die vrees blijkt in de praktijk inderdaad grotendeels ongegrond, erkent Van der Varst. „Je hoeft helemaal niets te merken van het vluchtelingenprobleem. Als je niet op de route zit zie je er helemaal niets van.”

Het opstootje van dinsdag op Kos lijkt een incident. Hoewel er onderlinge spanningen zijn en ook de wanhoop groeit, zijn de meeste Syriërs vriendelijk. „Ik vroeg aan een Syrische apotheker, die is gevlucht omdat hij in dienst moest, of hij het niet bizar vindt om mensen vakantie te zien vieren. Dat vond hij niet. ‘Ik heb alleen de pech te zijn geboren in een land met een dictator’, zei hij. Dat raakte mij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Opeens besef je: dat zijn Syrische vluchtelingen’
Sluiten