Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Om deze reden hebben vluchtelingen een smartphone

,,Syrische vluchtelingen zijn helemaal niet arm, wat ze hebben allemaal smartphones’’, is een uitspraak die steeds vaker voorbij komt op sociale media. Volgens sommigen hebben ‘rijke’ mensen met een smartphone geen recht op hulp, ook al vluchten ze met hun gezin van een verschrikkelijke oorlog. Is het echt zo gek dat Syriërs smartphones hebben? Volgens The Independent niet.

https://twitter.com/i/status/640216875163631616

Syrië is geen rijk, maar ook zeker geen arm land. In 2007 was het Bruto Nationaal Inkomen in Syrië 1655 euro, dat is hoger dan in bijvoorbeeld Egypte (1450 euro). Ook het aantal smartphones per inwoner komt bij elkaar in de buurt. Volgens het CIA World Factbook waren er in 2014 in Syrië 87 mobiele telefoons per 100 inwoners. In Egypte waren dat er met 110 per 100 inwoners gemiddeld meer dan een per persoon.

In 2011 gingen Egyptenaren de straat op met hun smartphone om hulp te mobiliseren via apps en sociale media. Het is dus niet heel gek dat een rijker land telefoons voor een soortgelijk doel gebruikt.

Waarom geen Nokia 3310?

Als je niet veel te besteden hebt, maar toch een telefoon wil, waarom kies je dan voor een smartphone en niet gewoon een Nokia 3310? Het antwoord: omdat het heel handig is.

Lees ook: Vluchtelingen helpen vanuit de woonkamer

Stel je voor, je moet leven van 1655 euro per jaar en je bent op de vlucht. Wat is het eerste dat je zou kopen na eten en kleding? Er zijn weinig dingen nuttiger dan een smartphone als je op de vlucht bent. Landkaarten, nieuws over de oorlog, informatie over slaapplaatsen, contact met vrienden en familie, het kan allemaal met een telefoon. Veel nuttiger kan een gebruiksvoorwerp niet worden voor een vluchteling.

Betaalbaar

Een budget telefoon of een tweedehandsje heb je al voor een kleine 100 euro. Ook komen er zoveel nieuwe modellen op de markt, dat oudere telefoons al snel betaalbaar zijn. Deze smartphones doen het vaak prima en hebben alle benodigde functies.

Lees ook: ‘Plaats vluchtelingen in lege kantoren’

De conclusie is dus dat we niet erg verbaasd hoeven te zijn over het feit dat veel Syrische vluchtelingen een smartphone hebben. De wereld is nou eenmaal niet alleen verdeeld in ‘arme’ en ‘rijke’ landen, er zitten ook een hoop landen tussenin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Om deze reden hebben vluchtelingen een smartphone
Sluiten