Metro
Metro Nieuws 11 sep 2015 / 06:20 uur

Noodweer Japan leidt tot chaotische toestanden

Overstromingen hebben in Japan voor heel wat problemen gezorgd. Ruim 100.000 mensen zijn op de vlucht geslagen voor het hoge water, dat soms zelfs huizen meevoerde. Meer dan 400.000 inwoners van de stad Sendai zijn volgens Japanse media opgeroepen te evacueren.

Overstromingen

Extreme regenval zorgde donderdag in delen van het land voor overstromingen. Een 63-jarige vrouw kwam om het leven toen een aardverschuiving haar huis trof. Een andere vrouw stierf toen het water haar auto meesleurde.

Lees ook: Flinke overstromingen Japan door tyfoon Etau

Het is goed mogelijk dat het dodental nog stijgt. Zo raakten 27 mensen gewond en worden nog 25 personen vermist. De overheid heeft tientallen helikopters en duizenden reddingswerkers ingezet om mensen te redden uit gebouwen in ondergelopen gebieden.

,,Dit is een ongebruikelijke situatie die we niet eerder hebben meegemaakt”, hield premier Shinzo Abe zijn ministers voor. Hij riep reddingswerkers op te voorkomen dat de situatie verder verslechtert.

Doodsangsten

De wateroverlast trof onder meer de stad Joso. Meer dan honderd mensen kwamen er vast te zitten in een winkelcentrum. In de stad Osaki rukten reddingswerkers uit in bootjes en helikopters om gestrande inwoners te ontzetten.

Een Japanner die met een helikopter was gered, vertelde persbureau Kyodo hoe hij doodsangsten uitstond toen hij het water snel zag stijgen. ,,Het was net als de ramp met de tsunami”, zei de 70-jarige man.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodweer Japan leidt tot chaotische toestanden
Sluiten