Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 sep 2015 / 13:56 uur

Nog geen overeenstemming aanpak vluchtelingencrisis

De landen van de Europese Unie zijn zaterdag na verhitte discussies niet tot een gezamenlijke aanpak gekomen van de vluchtelingencrisis. Het heikele punt van herverdeling blijft een struikelblok, zo bleek na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Details

De Oost-Europese lidstaten blijven zich verzetten tegen een verplichte opvang van vluchtelingen, zoals onder meer Duitsland en Frankrijk wensen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei voorzichtig dat sprake was van ,,meer optimisme”, evenals zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. ,,Maar de duivel zit in de details”, zei Koenders, doelend op de precieze verdeelsleutel.

De grondoorzaak van de vluchtelingenstroom, de conflicten in onder meer Syrië en Libië, werd ook uitgebreid besproken. Dat omringende landen meer steun moeten krijgen bij de opvang van vluchtelingen is duidelijk, maar wel op voorwaarde dat zij meer doen om te voorkomen dat mensen de grens oversteken. Over het stoppen van de ,,ongeleide stroom’’ moeten dan wel goede afspraken worden gemaakt, zei Koenders.

Meer hulp

Turkije, dat ruim 2 miljoen vluchtelingen heeft opgevangen en ook aanwezig was in Luxemburg, vroeg om meer hulp bij de opvang. Welke bedrag met deze steun zou zijn gemoeid, kon de minister niet zeggen.

De bewindslieden zijn het er wel over eens dat een urgente aanpak noodzakelijk is, waarbij grensbewaking en de aanpak van mensensmokkelaars hoog op de agenda staan. Ze wachten nu eerst de plannen af die de Europese Commissie volgende week woensdag ontvouwt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog geen overeenstemming aanpak vluchtelingencrisis
Sluiten