D. van Aken
D. van Aken Nieuws 1 sep 2015 / 07:35 uur

Nieuwe vlag Nieuw-Zeeland: vier opties over

Wordt het straks de traditionele zilveren boomvaren of een uitrollend jong varenblad? Nieuw-Zeelanders kunnen zich vanaf nu buigen over vier ontwerpen voor de nieuwe nationale vlag.

Zilveren boomvaren

De Nieuw-Zeelandse overheid presenteerde dinsdag vier ontwerpen. Die werden gekozen door een panel uit een longlist van veertig inzendingen. Bij die keuzes kreeg het publiek geen inspraak. In totaal werden meer dan 10.000 ontwerpen ingestuurd.

In drie van de ontwerpen is de zilveren boomvaren verwerkt. De plant is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland; onder meer het leger en het roemruchte nationale rugbyteam All Blacks dragen de varen op de kleding.

Lees ook: School doet indrukwekkende haka op begrafenis leraar

Referendum

Tussen 20 november en 11 december kunnen de Nieuw-Zeelanders in een referendum wel hun voorkeur geven. Volgend jaar maart kunnen ze in een tweede referendum hun oude vlag afwegen tegenover het nieuwe ontwerp.

Op de huidige vlag is linksboven de Britse Union Jack te zien, die het Nieuw-Zeelands lidmaatschap van de Britse gemenebest symboliseert. Rechts op de vlag staan de sterren van het sterrenbeeld Zuiderkruis afgebeeld, net als op de vlag van Australië. Nieuw-Zeeland was tot 1947 een kolonie van Groot-Brittannië. De Britse koningin Elizabeth is nog steeds officieel staatshoofd van Nieuw-Zeeland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe vlag Nieuw-Zeeland: vier opties over
Sluiten