Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 8 sep 2015 / 18:55 uur

Nieuwe jachtrel Zuid-Afrika: Nederlanders betrokken

Amper twee maanden na de heisa over de dood van de Zimbabwaanse leeuw Cecil, is in Zuid-Afrika een nieuwe rel ontstaan. In de buurt van het dorp Alldays mogen ruim twintig jagers er een week lang dieren doodschieten tijdens een drijfjacht. Opmerkelijk: het gaat om Nederlandse en Belgische jagers.

Lees ook: Jager van leeuw Cecil doorbreekt stilte

Dieren doodschieten voor de sport, sinds de Amerikaanse tandarts Walter Palmer twee maanden geleden de Zimbabwaanse leeuw Cecil doodde, staat elk jachtevenement volop in de aandacht. Zo ook in Zuid-Afrika, waar in de ‘Braam farm’ bij Alldays, een dorp in de noordelijke provincie Limpopo, een weeklang durende drijfjacht is geopend.

Daarbij worden de dieren, onder meer antilopen, wrattenzwijnen en bavianen, in het gebied opgejaagd richting de wachtende jagers, die hen vervolgens makkelijk kunnen neerschieten. In Europa is de jachttechniek bekend, maar in Zuid-Afrika is deze niet gebruikelijk. De drijfjacht is er niet illegaal, maar wordt er wel als gruwelijk en respectloos beschouwd.

Activisten

Dierenactivisten kregen lucht van het evenement en probeerden het dinsdag via de rechter alsnog tegen te houden. Dat mislukte, waarna berichten op Facebook binnenkwamen dat er al minstens achttien dieren gedood waren. De activisten denken dat er deze week honderden dieren zouden kunnen sneuvelen. Er is intussen ook een petitie geopend.

Makkelijk doelwit

,,De jagers hebben platformen gebouwd aan de rand van het gebied’’, beschrijft Ainsley Hay van de National Council of SPCA’s, een vereniging voor dierenrechten aan The Telegraph. ,,Lokale inwoners zijn ingehuurd om van de andere kant dieren op te jagen met metalen trommels. De dieren hebben geen kans om aan de slachting te ontsnappen’’, gaat Hay verder.

Onderzoek

Solly Kgopong, hoofd van het departement milieu, toerisme en economische ontwikkeling van de provincie Limpopo, zegt in het programma ‘Carte Blanche’ dat haar mensen de zaak momenteel onderzoeken. ,,We weten dat dit niet onwettig is, maar we ondernemen wel actie wanneer er onethische dingen gebeuren.’’

De Zuid-Afrikaanse organisatie Ban Animal Trading houd het jachtevenement nauwlettend in de gaten. Ze publiceren zelfs foto’s van de jagers op hun Facebookpagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuwe jachtrel Zuid-Afrika: Nederlanders betrokken
Sluiten